Ратко Младич получи доживотна присъда за геноцид и престъпления срещу човечеството

Ратко Младич получи доживотна присъда за геноцид и престъпления срещу човечеството - картинка 1

Той се укрива в продължение на 16 години и е арестуван през 2011 г.

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия призна бившия командир на босненските сърби Ратко Младич за виновен за геноцид и престъпления срещу човечеството през 90-те години и го осъди на доживотен затвор, съобщава dnevnik.bg. Присъдата бе произнесена след принудително отстраняване на Младич от залата на трибунала и е далеч от исканото от защитата максимално наказание от 15 години, ако бъде признат за виновен.

Според съдия Алфонс Ори Младич "значително е допринесъл" за военните престъпления, извършени в Сребреница и е бил ключова фигура в тях, като е целял да унищожи мюсюлманското население на Сребреница. Трибуналът в Хага също така смята, че той е бил част от "колективна престъпна организация", целяща да извърши "етническо прочистване" на Босна от несърби.

Освен това съдът в Хага счита, че Младич е прекият източник на заповедта за обстрелване на Сараево от босненските сръбски части по време на почти четиригодишната обсада на града, а силите под негово командване са действали с идеята да тероризират населението. Ори смята, че той е имал пълен контрол върху корпуса, обсаждал Сараево и обстрелвал със снайпери и други оръжия цивилното население в града. "Престъпленията, извършени (с участието на Младич), са сред най-отвратителните, известни на човечеството, и включват геноцид и изтребление като престъпление срещу човечеството," продължава текстът на съдебния документ, прочетен от него.

Заседанието, което започна в 11 ч. българско време, се проточи, след като защитата на Младич обяви, че той има проблеми с кръвното налягане и помоли за пауза. Първоначалната почивка, която разрешиха съдиите, преди да прочетат присъдата, беше от 5 минути, но след като тя продължи 15, съдията продължи с присъдата. Защитата поиска прочитането ѝ да се отложи или да се премине направо към решението на съда. Магистратите обаче отказаха и Младич започна да крещи, след което беше отстранен от залата, отбелязва репортер на Балканската мрежа за разследваща журналистика. "Притесняваме се за кръвното му налягане, защото вече има четири инфаркта," каза по-рано синът му Дарко, цитиран от "Ройтерс".

Седемдесет и четиригодишният Младич беше обвинен в 11 военни престъпления, включително геноцид. Последното е заради смъртта на над 8000 мъже и момчета в град Сребреница през юли 1995 г. Миналата година лидерът на босненските сърби Радован Караджич - бивш президент на Република Сръбска и върховен главнокомандващ на босненските въоръжени сили - беше признат за виновен за организиране на геноцид и получи 40-годишна присъда.

 

Ратко Младич получи доживотна присъда за геноцид и престъпления срещу човечеството

© Pool, Reuters

Делото се отнасяше и за престъпления, извършени по време на 1425-дневната обсада на Сараево в периода 1992-1996 г. Тези за геноцид, освен за Сребреница, се отнасят за още 6 общини през 1992 г.

Процесът започна едва в началото на десетилетието - Младич се укрива в продължение на 16 години и е арестуван през 2011 г.

"Случаят на Младич, както и този на Караджич, се смятат за два от най-важните, ако не и най-важните, в историята на трибунала, тъй като смятаме Младич за главния архитект на политиката на етническо прочистване в много общини в Босна," каза прокурорът Серж Брамерц пред репортери миналата седмица. "Той се смята за главния отговорник за геноцида в Сребреница... и за обстрелването на Сараево между 1992 и 1995 г."

Миналата година сръбският радикал Воислав Шешел беше оправдан по всички девет обвинения, повдигнати срещу него, включващи престъпления срещу човечесетвото, убийства и преследване, мъчения и екпулсиране на гражданско население в Босна, Хърватия и Сърбия.

 

Жители на Босна и Херцеговина реагират на присъдата на Младич.

© Dado Ruvic, Reuters

Жители на Босна и Херцеговина реагират на присъдата на Младич.

Това ще е и последната присъда на трибунала, който на 31 декември трябва да приключи дейност, след като работата му продължи 20 години. Остатъчната дейност като обжалването на присъдата на Караджич, а и евентуалното на Младич (ако бъде осъден и го поиска), ще бъде предадена на по-малък съд, създаден от Съвета за сигурност на ООН в Хага.

Процесът, в който Младич е обвиняем, се смята за един от най-трудните за трибунала. Значителни са и разноските по него - съдът е похарчил над 1.94 милиона евро само за защитата му (тримата адвокати и осем асистенти) до април миналата година, когато свърши излагането на доказателствата. Някои разходи, като тези за посещенията на семейството му при него (общо 82 от 2013 г. насам), са поети от Сърбия. Белград също така заделя за Младич по 200 евро месечно през последните 4 години.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове