Разграден двор сме! Как и защо в България влизат лица, които имат ограничен достъп до целия ЕС?

Разграден двор сме! Как и защо в България влизат лица, които имат ограничен достъп до целия ЕС? - картинка 1
Снимка: Wikipedia
Разграден двор сме! Как и защо в България влизат лица, които имат ограничен достъп до целия ЕС? - картинка 2
Лейла Халед при освобождаването й в Лондон
Снимка: Wikipedia
Разграден двор сме! Как и защо в България влизат лица, които имат ограничен достъп до целия ЕС? - картинка 3
Домакинът в София Мохд Абуаси (вляво) и тримата депутати от "Хамас" на летище София при пристигането им
Снимка: dnevnik.bg
Разграден двор сме! Как и защо в България влизат лица, които имат ограничен достъп до целия ЕС? - картинка 4
Отвлечените самолети на бившето британско военно летище в Йордания
Снимка: Wikipedia
Разграден двор сме! Как и защо в България влизат лица, които имат ограничен достъп до целия ЕС? - картинка 5
Лейла Халед на митинг на Шведската комунистическа партия
Снимка: Wikipedia
Разграден двор сме! Как и защо в България влизат лица, които имат ограничен достъп до целия ЕС? - картинка 6
Снимка: Wikipedia
Разграден двор сме! Как и защо в България влизат лица, които имат ограничен достъп до целия ЕС? - картинка 7
Снимка: eur-lex.europa.eu
Разграден двор сме! Как и защо в България влизат лица, които имат ограничен достъп до целия ЕС? - картинка 8
Снимка: eur-lex.europa.eu

Че и в телевизионни предавания участват!?

Помните ли тримата палестинци, които преди малко повече от три години за една бройка да предизвикат дипломатически скандал между България и Европейския съюз?

"На 13 февруари 2013 г., по покана на частно лице, с визи за краткосрочно пребиваване на основание чл. 9а, ал. 2, т. 3, от Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), в страната са влезли четирима палестинци без гражданство. По време на престоя им в България е получена информация, даваща основание да се счита, че присъствието на четиримата чужденци в страната създава сериозна заплаха за националната сигурност, предвид на което на 14. 02. 2013 г. от председателя на ДАНС са им наложени принудителни административни мерки по чл. 42 от ЗЧРБ", съобщи при изгонването им от страната пресцентъра на агенцията.

В изпълнение на наложените мерки четириата чужденци са напуснаха страната на 15. 02. 2013 г.

В София тогава пристигнаха трима членове на ръководството на "Хамас" - Салах Бардауил, Мушир Масри и Исмаил ал Ашкар. В разговор с агенция "Франс прес" Салах Бардауил е заявил, че това е първото официално посещение на организацията в България.
"Ще се срещнем с представители на държавата, с депутати от управляващата партия и опозицията, за да обсъдим сферите на сътрудничество и обясняване на Палестинския въпрос", казва Бардауил.
Посещението идва след покана на "български културни институции", които са подготвили "програма с няколко важни срещи с официални лица от управляващите и опозицията", допълва Ал Ашкар, цитиран от "Ал Джазира".

Разбира се,

разходката на неколцина палестинци до София не би трябвало да е световна новина, ако не бяха активисти на "Хамас" - групировка, официално обявена за терористична от Европейския съюз

и поради това, подлежаща на строги ограничителни мерки на територията на всички 28 държави в съюза. Както дейността на самата организация, така и на членовете й.

dnevnik.bg
Домакинът в София Мохд Абуаси (вляво) и тримата депутати от "Хамас" на летище София при пристигането им
Снимка: dnevnik.bg

"Българските културни институции", поканили членове на терористична организация у нас се оказаха палестинецът Мохд Абуаси и неговата неправителствена организация "Център за близкоизточни изследвания". След като всички възможни политически и дипломатически институции отказаха среща с гостите му, той обяви, че става дума за частно посещение. И обвини тогавашния външен министър Николай Младенов, че изпълнява поръчка на израелското правителство.

Разбира се, преобладаващите коментари в медиите - наши и чужди, -  бяха, че става дума за

провокация към българските институции и проверка на готовността им да действат в съответствие с общите решения на Съвета на Европейския съюз

-  органът, в който заседават заедно членове на всички 28 действащи правителства в ЕС.

Очевидно, опитите да бъдат злепоставени българските институции няма да спрат, както няма шанс споменатият вече "Център за близкоизточни изследвания" да започне да се занимава с нещо друго, освен с пропагандиране на дейността на терористични организации у нас.

Днес, по покана на същия "център" на посещение в страната е друг активист на палестинска организация с меко казано спорна репутация.

Според източници на No Comment г-жа Лейла Халед дори ще участва в предаването на "Още от деня" с водещ Димитър Цонев, по БНТ.

Wikipedia
Снимка: Wikipedia

В късния следобед на сайта на БНТ се появи анонс на предаването:
"Истории в минало време. Първата жена, отвлякла самолет – Лейла Халед и антитерористът Славчо Велков".

Е, още по-хубаво - не просто набедени експерти по сигурността канят терористи, ами даже и ще ни разказват в ефира на националната телевизия, издържана с данъците на българите, как се отвлича самолет?! Следващия път може да поканят направо Джон Джихадиста да покаже как се режат глави! Но за съжаление на "експертите", той вече е покойник...

Лейла Халед обаче е жива и здрава и е член на ръководството на

Националния фронт за освобождение на Палестина (НФОП) - още една организация, включена сред подлежащите на ограничителни мерки в ЕС, защото се занимават с тероризъм.

Решението на Съвета на съвета на ЕС, което налага тези рестрикции към двете организации, заедно с още 22 организации и 12 поименно изредени личности е от 25 юни 2012 г. и не е отменяно.

eur-lex.europa.eu
Снимка: eur-lex.europa.eu
eur-lex.europa.eu
Снимка: eur-lex.europa.eu

Дори напротив, в контекста на усложнената ситуация в Европа след войната в Сирия и атентатите в редица европейски столици, на това решение в Евросъюза гледат повече от сериозно.

И има защо! В контролираната от "Хамас" Газа и в управляваните от НФОП палестинските територии и до ден днешен след всеки успешен атентат по улиците танцуват хора и се раздават бонбони...

Коя е Лейла Халед? 

На пръв поглед - достолепна 72 годишна дама, феминистка и защитничка на правата на жените в палестинския парламент.

Wikipedia
Лейла Халед на митинг на Шведската комунистическа партия
Снимка: Wikipedia

Но преди 46 години същата тази жена участва в редица отвличания на самолети, опит за отвличане посланик на Израел в САЩ, а съучастникът й в неуспешен опит за отвличане на самолет на El-Al прострелва член на екипажа. 

Първото си отвличане Халед извършва на 29 август 1969 г. Организацията за освобождение на Палестина (ООП) имали информация, че на борда на полет 840 на TWA от Рим за Тел Авив пътува Ицхак Рабин - тогава посланик в САЩ, а по-късно министър на отбраната и премиер на Израел. Халед и съучастникът й Салим Исауи отвличат самолета минути след излитането му от летище "Леонардо Да Винчи", но посланикът не е между пътниците. Въпреки това, терористите нареждат на екипажа да кацне в Дамаск. Там пътниците, с изключение на тези с еврейски произход, са освободени, а самолетът е взривен.

11  от пасажерите на борда остават като заложници на палестинската групировка и периодично са разменяни срещу заловени за тероризъм нейни членове. 

Wikipedia
Снимка: Wikipedia

Снимката на Лейла Халед с автомат АК-47 става толкова популярна, че за да не я разпознават, тя си прави две операции на носа и една на брадичката и продължава да участва в отвличания на самолети и други операции на ООП.

Година по късно следва серията отвличания, известна като "Отвличанията Доусън Фийлд", по името на малкото летище в Йордания, където три от самолетите (един на TWA, един на Swissair и един на British Airways) са принудени да кацнат и след това са взривени.

Wikipedia
Отвлечените самолети на бившето британско военно летище в Йордания
Снимка: Wikipedia

Четвъртият самолет (на Pan Am) е отклонен първо към Дамаск, а след това към Кайро и отново подпален. 

Петият самолет - на израелската El-Al, - остава непокътнат и извършва принудително кацане на летище Хийтроу в Лондон. 

Точно на този полет 219 от Амстердам за Ню Йорк, на 6 септември 1970 г. се качват Лейла Халед и неформалният й съпруг - никарагуанецът Патрисио Аргуельо. По план терористите трябвало да са четирима, но двама от членовете на ООП със сенегалски произход имали паспорти, чиито серийни номера се различавали само с по една цифра. Това накарало израелската охрана на самолета да не им позволи да се качат на борда, при което същия ден те отвлекли друг самолет - полет 93 на Pan Am, от Амстердам за Ню Йорк.

Аргуельо опитва да влезе в пилотската кабина, но израелската охрана на самолета го прострелва смъртоносно. Пътниците пък скачат върху Лейла Халед и тя не успява да взриви прикачените към тялото й ръчни гранати. 
След приземяването на самолета в Лондон, Лейла е предадена на британските власти, но на 1 октомври 1970 г. е освободена в замяна на група заложници-евреи, които палестинците държат на бившето британско военно летище "Доусън Фийлд" в Йордания.

Wikipedia
Лейла Халед при освобождаването й в Лондон
Снимка: Wikipedia

Впрочем, точно

тази серия на отвличания и изнудвания става повод йорданският крал Хюсейн да изгони от държавата си лидерите на ООП,

а в последствие - да забрани дейността на организацията в Йордания.

Общо 56 пътници от 3-те самолета, опожарени там, са израелци или евреи с други паспорти. В продължение на една година те са разменяни срещу арестувани в Англия, САЩ, Италия и Израел членове на ООП. Една от тях е жената, която днес гостува в България...

Тази история е от един период в съществуването на НФОП, който може да бъде нарече почти левичарско-романтичен, в сравнение с по-късните изяви на организацията. От страшната серия на отвлечени хора и взривени самолети никой не е сериозно ранен, но на свобода излизат терористи, които по-късно формират военното крило на ООП, отговорно за стотици атентати в Израел и по света и хиляди жертви.

Въпросът е защо у нас могат да влизат и излизат членове на това военно крило?

Нито в Израел, нито в България има давност за престъпения, като тероризъм и отвличания на хора. Още повече, че организацията, към която г-жа Халед принадлежи, официално е обявена за терористична в Европейския съюз, САЩ, Канада и Израел. И този статут е подплатен с решение № 333 от 25 юни 2012 г. на Съвета на ЕС (виж целия документ ТУК), в което дословно се казва, че към тези лица и организации " ще продължат да се прилагат специалните ограничителни мерки, предвидени в предишните решения", т.е. ограничаване на достъпа, ограничаване на дейността, забрана за опериране с имоти и сметки в банки в ЕС.

 

 

/10

Коментари 6

 • #6
  четящ -

  *подробности *изродите от Хамас ( корекция на печатните грешки), мислете за смисъла, не за тях ;)

 • #5
  четящ -

  Абе, не знам колко е поръчково ама е вярно. Изненадващо е, понеже за това много рядко се говори. Крайно време т.нар. "героизъм"на тероризма снига да е извършван от палестинци да бъде развенчан. Това мислене е плод на пропаганда- продукт на СССР ( КГБ впрочем спонсорира Народния фронт навремето). Но СССР я няма и Студената война свърши , стига с мантрите. Всеки тероризъм е еднакъв не зависимо от ситуацията, ако прочетете подрабнасти за тези организации, особено пък за израдите от Хамас лошо ще ви стане, колко зле инфорчирани сте били до вчера...

 • #4
  Comment -

  Ааа, на слугинажа не плащат. Употребяват ви бадева! ;)

 • #3
  No Comment -

  Забавно е да разберем поне кой ни е поръчал текста, че да идем да си приберем хонорара! ;)

 • #2
  до №1 -

  Дано да си в самолета, който децата на тази терористка ще взривят

 • #1
  Николай Младенов -

  ПОРЪЧКОВА ГНУСОТИЯ СТЕ НАПИСАЛИ ТОЗИ ПЪТ!!!

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове