Разкриха ли загадката на Бермудския триъгълник?

Разкриха ли загадката на Бермудския триъгълник? - картинка 1

Ще стане ли ясно най-накрая защо кораби и самолети потъват в нищото

Изучаването на гигантски подводни кратери, открити на дъното на Баренцово море, може да помогнат в разгадаването на тайната на Бермудския триъгълник, съобщава сайтът Мегавселена.

Новината за откриването на гигантски подводни кратери обиколи световните издания. Например порталът Tech Times съобщава, като се позовава на норвежкия Арктически университет, че откритите обекти се намират на 45 метра дълбочина край бреговете на Норвегия и достигат ширина 800 метра. Геолозите смятат, че кратерите са се образували в резултат на голямо изхвърляне на газове.

Според тях отделянето на метан провокира мощни подводни взривове. Метановият лед в подземните находища се нагрява и се превръща в газ, който изригва на повърхността, при което обемът му се увеличава 150 пъти.

Температурата на водата се повишава значително, а в атмосферата се раждат опасни вихри. Такъв процес представлява опасност за корабите и самолетите.

Авторите на изследването смятат, че теорията им е способна да обясни феномена Бермудски триъгълник, в който за последния век са изчезнали тайнствено множество кораби и самолети. За потвърждение на тази теория е необходимо да се открият аналогични гигантски дупки на дъното на Атлантическия океан в района, ограничен от Бермудските острови, Пуерто Рико и Флорида.

Засега подобна експедиция не се планира, а учените възнамеряват да се концентрират върху изучаването на кратерите в Баренцово море.

Учените обещават да представят детайли от новото изследване на Годишната среща на Европейския съюз за науките за Земята следващия месец. Експертите ще анализират колко сериозна опасност за корабите и самолетите представляват изригващите от дъното огромни метанови мехури.

Според специалистите има голяма вероятност корабите, озовали се в района на изхвърляне на метан, да потънат.

Източник: megavselena.bg

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове