Разсекретяват доклада за КТБ?

Разсекретяват доклада за КТБ? - картинка 1

Финансовият министър Владислав Горанов вече смята, че общественият интерес налага разкриването на информацията

Ще излезе ли цялата истина за фалита на банката

9/Финансовият министър Владислав Горанов е отправил искане до „Аликс партнърс“ за оповестяване на доклада за активите на обявената в несъстоятелност „Корпоративна търговска банка“, съобщиха от министерството.

Международната компания беше наета от синдиците на КТБ през юни миналата година, за да проведе разследване и да проследи активи на банката, „с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им“, уточняват от пресцентъра.

Първоначално Горанов отказваше да се публикува доклада на "Аликс Партньрс", тъй като в договора с международната компания има клауза за конфиденциалонст, но сега твърди, че

 

"общественият интерес" е над всичко

 

и че на заключенията трябва да се даде гласност „независимо от притеснениета, че разсекретяването на факти и обстоятелства от доклада би могло да навреди на процеса по събиране на масата на несъстоятелността на банката”.

В края на миналата година депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок, Валери Симеонов от Патриотичния фронт и Методи Андреев от ГЕРБ заведоха дело срещу отказа на Фонда за гарантиране на влоговете (подчинен на Горанов) да каже кои са лицата на публични длъжности, съпричастни към източването и фалита на банката.

 

Обратът в позицията на финансовия министър

 

идва седмица след като синдиците оповестиха последната група списъци на физически и юридически лица с влогове в банката. От списъците излязоха стотици имена на магистрати, депутати, министри, и други лица на висши държавни длъжности с големи суми над гарантираните депозити в банката.

Разследването трябваше да каже източвани ли са средства на вложителите в КТБ, от кого и има ли начин те да бъдат възстановени.

Първото искане за наемане на детективска фирма беше на депутатите Лютви Местан, Делян Пеевски и Йордан Цонев. А след това по инициатива на Мартин Димитров от Реформаторския блок парламентът препоръча на БНБ да възложи издирването на парите на международна компания. То обаче се обезсмисли от засекретяването на доклада, за който са платени над 20 млн. долара от парите на кредиторите на банката.

Какво обаче накара министър Горанов да промени мнението си точно сега? И има ли това решение нещо общо с факта, че малко преди това премиерът Борисов разпореди спиране на търга за дострояването на магистрала „Хемус“? Магистралата между София и Варна трябваше да се довършва при средна цена от 13 млн. лева на километър от компании, свързани с шефа на "Лукойл" Валентин Златев и депутата Делян Пеевски.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове