Разследват председателя на френския парламент за финансови измами

Разследват председателя на френския парламент за финансови измами - картинка 1

Според френското законодателство, подлагането на официално разследване означава, че има "сериозни или последователни доказателства"

Председателят на френския парламент Ричард Феран, близък съюзник на президента Еманюел Макрон, е официално разследван за финансови измами, съобщават от неговия кабинет, цитирани от "Ройтерс".

Това се казва в изявление в четвъртък, Феран, който отрича всякакви неправомерни действия, ще използва процедурата, за да се защити и е уверен, че случаят ще бъде прекратен.

Този ход идва след като Феран е разпитан по-рано в сряда от разследващи съдии и вероятно това ще постави Макрон в неудобно положение и може да внесе смут в обещанията му да прочисти френската политика.

Според френското законодателство, подлагането на официално разследване означава, че има "сериозни или последователни доказателства", които сочат вероятна съпричастност на заподозрян в престъпление.

Това е стъпка към съдебен процес, но много разследвания са прекратени, без да се стигне до съда.

Предишно разследване на френските прокурори във връзка с финансови сделки на Феран отпадна в края на 2017 г. Феран подаде оставка като министър по време на тази проверка.

Като депутат той оглавява партията на Макрон в долната камара на парламента. Последното разследване се отнася, подобно на предишното, до управлението на здравна застрахователна компания на Феран в Бретан.

От кабинета му заявява, че Феран е уверен, че случаят ще бъде прекратен, тъй като не са представени нови доказателства.

"Дясната ръка" на Макрон по време на президентската кампания през 2017 г., Феран се забърка в обвинения за финансови нередности дни преди победата на Макрон през май.

Твърденията, че Феран се е възползвал неправомерно от сделки с имоти, сключени преди осем години от здравноосигурителен фонд, той омаловажи в първите седмици на президентството на Макрон.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове