Разследват сина на Ердоган за пране на пари в Италия

Има ли връзка това със забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция

9/Италия разследва Билял Ердоган, син на турския президент Реджеп Ердоган, за пране на пари, предадоха световните информационни агенции. Прокуратурата в град Болоня е започнала разследването по сигнал на турски бизнесмен и лидер на опозиционна партия. Неджметин Билял Ердоган е в страната от миналата година заедно със семейството си. В момента завършва докторантурата си. Разследването е по подозрения, че при пристигането си в Италия е носел голяма сума пари с идеята да ги „изпере“. Спекулациите са, че тези пари са от незаконна търговия с петрол на „Ислямска държава“.

Още при възникването на конфликта между Моска и Анкара през миналата година,

 

Русия индиректно обвини Турция, че финансира терористичната организация.

 

Предполага се, че руските въздушни удари в Сирия засягат тези сделки. Подозрението върху Билял Ердоган падна след като турска социална мрежа пусна снимки от ресторант в Истанбул, на които се виждат сина на президента и предполагаем лидер на „Ислямска държава“. Той беше обвинен от турски медии, че е пряко замесен с контрабандата на петрол с произход терористичната организация.

 

В това са убедени и в Русия, според които затова Турция защитава групировката.

 

Предполага се, че „Ислямска държава“ печели по 1 млн. долара на ден от продажба на петрол.

 

Това става чрез различни посредници, които изкупуват един барел на цени от 15-20 долара, които след това се препродават за 45-50 долара за барел на световните пазари.

Сега обаче военните действия на Русия на територията на Сирия значително затрудняват тази дейност.

Другият двигател на конфликта в Близкия Изток е контрабандата на цигари. Предполага се, че нелегалният внос на български цигари е и причината Турция да забрани на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат на нейна територия. Информации, че голяма част от продукцията на „Булгартабак“, на част от който Пеевски е вече официален собственик, се изнася за Дубай, а след това се пласира към Турция  се появиха преди повече от година.

Според доклад на турските служби за сигурност около 50% от контрабандните цигари в страната са с произход „Булгартабак“. Службите посочват, че българската компания продава законно цигари на фирми в Северен Ирак, а нелегалният трафик е основният доход на терористичните групировки, като на първо място се посочва нелегалната кюрдска партия ПКК. Според турските служби тя организира и направлява цигарената контрабанда, понеже оттам идват основните им средства.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове