РБ вкара ГЕРБ в обяснителен режим

РБ вкара ГЕРБ в обяснителен режим - картинка 1

Цветанов се обяснява като недарена мома кой няма да е кандидат за президент

Едва ли нима човек на който не му беше ясно, че Плевнелиев няма да се кандидатира за президент, но въпреки това Реформаторският блок, успя няколко месеца преди изборите да вкара най-голямата парламентарна партия в обяснителен режим за това, кой ще е и кой няма да е техният кандидат. И докато реформаторите се събраха да обсъждат отказа на Президента да се хвърли в битка за втори мандат, нова бомба избухна в парламента,

ГЕРБ искат Ирина Бокова да е кандидат за президент и това е било казано по време на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок.

Бомбата хвърли депутатът Гроздан Караджов (Граждански съвет на РБ) пред журналисти в Народното събрание. 

Запитан дали не са пресирали държавния глава да се откаже да се кандидатира за нов мандат, като го издигнаха ден преди това, без да го питат, на пресконференция на ДСБ, Гражданския съвет, БЗНС и НПСД, пък Караджов се ядоса: "Да сме го спънали, като сме го подкрепили?!"

Новината обаче бе отречена категорично от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Никога, по никакъв начин името на Ирина Бокова не е обсъждана в ГЕРБ, както и евентуална подкрепа към нея, уморихме се от неверните твърдения на ДСБ. Сега чувам за евентуална такава номинация. Доколкото съм запознат, Ирина Бокова е нашият много достоен политик, който оглавява ЮНЕСКО.

Българското правителство е издигнало нейната кандидатура за бъдещ шеф на ООН.

Няма нищо вярно в това. Уверявам ви, че никога по никакъв повод името на Ирина Бокова за бъдещ кандидат-президент или за подкрепа от ГЕРБ не е стоял на дневен ред, никога не е обсъждано”, увери Цветанов.

"Мога съвсем спокойно да кажа, както го казват много достойни членове и симпатизанти в началото на демокрацията, че това е единственият разрушителен елемент, който има вдясно", каза Цветанов, визирайки ДСБ.

Цветанов каза, че от днешното изявление се е информирал за намеренията на настоящия държавен глава Росен Плевнелиев да не се кандидатира отново за поста. Убеден съм, че президентът Плевнелиев можеше да бъде разглеждан като възможност за втори мандат, коментира той.

Цветанов обаче отбеляза, че президентът на първо място е изложил лични причини за решението си.

"Можем само да тълкуваме, че донякъде може би всички тези предложения, които се правеха от ДСБ, както в петък миналата седмица, така също вчера, са провокирали по-бързото произнасяне на позицията на президента", коментира Цветан Цветанов. Според него ДСБ не са съгласували предварително с Росен Плевнелиев намеренията си да го издигнат за втори мандат. По думите на Цветанов това е некоректно и типично в техен стил. "Това беше ножът в гърба на президента", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Попитан дали реформаторите са разчистили пистата пред ГЕРБ за обща кандидатура на президентските избори,

Цветанов отговори: "Не, не разчитаме на помощта на реформаторите или на ДСБ". Той отбеляза, че ГЕРБ има своя идентичност, организационен живот и политически решения, и припомни, че досега винаги партията е участвала на избори самостоятелно.

И Фандъкова почувства необходимост да свали от себе си подозрението, че тя е женската кандидатура на ГЕРБ заради плъзналите слухове.

Е, казаното казано, интригата е спретната, но дали цели разчистване на плацдарм за обща кандидатура,

или това е артилерийски обстрел от страна на РБ по Цветанов и опит за разклащане на стола на зам. председателя на ГЕРБ месеци преди изборите, ще стане ясно вероятно в следващите дни. А до тогава, на Цветанов му е отредена ролята да се обяснява, като недарена мома.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове