Реакции на президентското ветото за изборния кодекс

Реакции на президентското ветото за изборния кодекс - картинка 1

Патриотите плашат с излизане от правителството

„Президентът Росен Плевнелиев се нуждае от подкрепата на ДПС и с ветото върху текстове от променения Изборен кодекс той си я гарантира”. Това заяви в ефира на „Събуди се” съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. 

Той бе категоричен, че неговата партия и съмишлениците им няма да подкрепят ветото,

защото тяхна основна цел било „ограничаването на вота от Турция, защото той не е в интерес на България”. 

„Няма никакво ограничаване на правата на българите по света да гласуват. В някой страни като Австралия и Канада, например, броят на избирателните секции дори се увеличава. По-малко секции ще има само в Турция – 6-7 вместо досегашните 136”, обясни Валери Симеонов.

„Заявеното намерение на президента да наложи вето на промените в Изборния кодекс (ИК) е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност”, заявиха от ВМРО в позиция, изпратена до медиите.

От ВМРО определят доводите на президента като общи приказки и посочват, че Плевнелиев не дава гаранция как ще ограничи незаконната намеса на Турция във вътрешната ни политика. 

"Политическа партия ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация и то за нещо, което ние сме инициирали още в първия ни мандат, а именно - за първи път заложихме облекчена форма на подаване на заявления от българите в чужбина - електронно, дистанционно по интернет, с цел да се даде възможност на повече наши сънародници да гласуват".

Това коментира премиерът Бойко Борисов, във фейсбук за наложеното вето на  Изборния кодекс.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове