Речникът Merriam-Webster включи термина "втори джентълмен" за съпруга на Камала Харис

Речникът Merriam-Webster включи термина "втори джентълмен" за съпруга на Камала Харис - картинка 1

"Може да съм първи, но няма да съм последен", написа Емхоф в туитър за новия термин

Речникът "Мериам-Уебстър" включи термина "втори джентълмен" за описание на ролята на Дъглас Емхоф - съпруга на американската вицепрезидентка Камала Харис, съобщи ДПА.

Определението на новия термин е "съпруг или мъж, партньор на вицепрезидент или вторият управляващ в държава или юрисдикция".

 

Емхоф, който е адвокат, е първият втори джентълмен в САЩ. Той е и първият втори член на семейство от еврейски произход в Белия дом.

"Може да съм първи, но няма да съм последен", написа Емхоф в туитър до препратка към съобщението за новия термин.

"Мериам-Уебстър" посочва, че терминът е използван за първи път през 1976 г. Няколко партньори на губернатори досега са били щатски джентълмени.

"Терминът не е нов, но най-накрая е достатъчно разпространен, за да отговаря на критериите ни за вписване", обясняват от речника.

В дена на встъпване в длъжност на президента Джо Байдън Емхоф каза, че за него е "чест да бъде първият съпруг на американски президент или вицепрезидент".

"Но аз винаги ще помня, че поколения жени са били в тази роля преди мен - често без голямо признание. Аз ще градя именно на постигнатото от тях като втори джентълмен", написа той в туитър на 21 януари.

Камала Харис, първата жена на длъжност вицепрезидентка в САЩ, се омъжва за Емхоф през 2014 г. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове