Реформатори: С втората пенсия се готви кражба, като с КТБ!

Реформатори: С втората пенсия се готви кражба, като с КТБ! - картинка 1

Мартин Димитров, Гроздан Караджов и Георги Ганев

Снимка: banker.bg

Участва ли министърът на финансите в покупката на един от големите пенсионни фондове?

Подготвя се най-голямата кражба след КТБ, заявиха от Гражданския съвет на Реформаторския блок и призоваха финансовия министър Владислав Горанов да не внася в Народното събрание промените в Кодекса за социално осигуряване, касаещи втория пенсионен стълб, съобщава Дарик.

Депутатът Мартин Димитров определи като квазинационализация промените, които предвиждат въвеждане на солидарен принцип в изплащането на т.нар. втора пенсия. Той обясни, че се отнема правото на хората да разполагат с личните си средства, както и да решават какво ще се прави с тях.

Мартин Димитров, Гроздан Караджов и Георги Ганев поискаха  

министър Горанов публично да обещае, че няма да внася текстовете, преди да са минали стрес тестовете на пенсионните дружества и преди обсъждане в широк експертен състав.

Аргументът за прехвърлянето на парите от индивидуални партиди в обща сметка, от която частният пенсионен фонд да ги изплаща на правоимащите, е, че така се създава буфер. Парите на пенсионерите, които починат по-рано от очакваната продължителност на живота им, ще отидат за изплащане на пенсии на хората, които ще живеят дълго. Това обаче означава, че, първо, с някои изключения, 

парите от първоначално личните партиди на хората няма да могат да се наследяват, и, второ, обезсмисля втория стълб на пенсионното осигуряване,

защото го уеднаквява в голяма степен с първия. При първия солидарен стълб парите от вноските се събират в НОИ и с тях се изплащат парите на сегашните пенсионери. Там лични партиди няма, а когато дойде време за пенсия, този, който е плащал пенсиите, образно казано, на родителите си, докато е работил, получава пенсия от вноските на работещите си деца.

Реформаторите подозират и

криминална цел, а именно да се понижи цената на едно от най-големите пенсионни дружества, за да се обслужи конкретен купувач, който да го придобие на занижена цена.

С промените финансовият министър Владислав Горанов предлага средствата от индивидуалните партиди да отиват в обща сметка, от която да се изплаща втората пенсия, а наследяването на сумите отпада. Промяната е за родените след 31 декември 1959 г. и ще засегне правата на 3,5 млн. души, които задължително внасят по 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 години.

Според депутата Гроздан Караджов

промените са прибързани и са направени потайно,

дори и социалният министър Ивайло Калфин не знае за тях, а зад това стоят определени цели:

"Бърза се и именно затова ние виждаме

две грозни цели на този законопроект.

Едната е да се прехвърли от болната глава на здравата, т.е. НОИ е в окаяно състояние, дайте преди това да стане ясно - да прехвърлим тези 7-8 млрд. натрупани, за да го съживим. И втората е, че наистина в момента текат преговори за закупуване на един от големите пенсионни фондове и

нека министърът на финансите ясно да заяви участва ли в тази игра на покупко-продажба, или не.

След КТБ това ще е може би най-голямата кражба, която ще се осъществи, ако тези промени минат в парламента", каза Караджов.

Според народния представител Мартин Димитров решение трябва да се вземе след сериозен дебат и след оценка на активите на пенсионните дружества.

"Вторият стълб - задължителното допълнително пенсионно осигуряване са частни средства на частни лица и индивидуални партиди.

С този законопроект се прави опит те да могат да бъдат използвани само за пожизнена пенсия и да не бъдат наследявани от нашите наследници, т.е. това е квазинационализация",

каза Димитров.

От Гражданския съвет на Реформаторския блок са категорични, че ако промените бъдат гласувани това ще означава „ограбване на хората".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове