Репортери без граници след среща с премиера: Медиите тук са в гражданска война

Репортери без граници след среща с премиера: Медиите тук са в гражданска война - картинка 1

Полин Аде-Мевел и Кристоф Делоар

Снимка: OffNews

Организацията не е съгласна с мнението на министър-председателя, че обществените медии в България работят свободно

Представители на международната правозащитна организация "Репортери без граници" се срещнаха днес в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, за да повдигнат пред него въпроса с медийната свобода у нас и да му предадат препоръки за подобряване на медийния климат.

След срещата изпълнителният директор на "Репортери без граници" Кристоф Делоар и ръководителят на отдела за Европейския съюз и Балканите Полин Аде-Мевел дадоха брифинг за медиите.

"Един от въпросите, които повдигнахме, е за редакционната независимост на обществените медии в България. Тя трябва да се подобри", посочи Делоар. Той добави, че организацията не е съгласна с мнението на министър-председателя, че обществените медии в България работят свободно.

Аде-Мевел акцентира върху правния и административен натиск, оказван над медии у нас. Тя посочи сред ключовите проблеми и липсата на прозрачност за медийната собственост, конфликтите на интереси и др. 

Много фактори трябва да се подобрят, за да не е България на последно място в ЕС и Балканите по отношение на медийната свобода, добавиха от "Репортери без граници".

 

Премиерът обеща да проучи препоръките ни, но отрече над медиите да се оказва правен натиск, допълниха от организацията.

Ситуацията у нас Полин Аде-Мевел сравни с "медийна гражданска война". Тя добави, че правозащитниците са разтревожени от кризата в БНР и от факта, че проправителствените медии са подкрепяни от властта.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове