Решават съдбата на Мей на вот на недоверие

Решават съдбата на Мей на вот на недоверие - картинка 1

Гласуването ще се проведе тази вечер, между 18,00 и 20,00 часа местно време

Депутати от Консервативната партия на Великобритания организират вот на недоверие срещу премиера Тереза Мей, тласкайки Брекзит процеса към хаос, след като торите намекнаха, че повече не вярват, че министър-председателят ще осигури споразумение за напускане на ЕС, пише "Градиън".

Сър Греъм Брейди, председател на Комисия 1922, е получил най-малко 48 писма от депутати от Консервативната партия, необходими за организиране на вот на недоверие срещу Мей. Според правилата в партията вотът на недоверие се организира, след като 15% от консерваторите изпратят писмо на Брейди.

Гласуването ще се проведе в сряда вечерта между 18,00 и 20,00 часа местно време, обяви Брейди. Той добави, че резултатът ще бъде оповестен веднага след преброяването на гласовете.

Прагът от 15% в парламентарната партия за провеждане на вот на недоверие срещу лидера на Консервативната партия е преминат, подчерта той. 

Сега премиерът се нуждае от подкрепата на най-малко 158 тори, за да оцелее. Ако спечели гласуването, тя ще бъде защитена за 12 месеца. Но премиерът може да реши да подаде оставка, ако значителен брой депутати са гласували срещу нея, но не и достатъчно за свалянето й.

Повече от 20 тори публично потвърдиха, че са пуснали писма с призив Мей да се оттегли заради предложението й за Брекзит.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове