Решено: общината или държавата придобиват къщата-музей на Пейо Яворов

Решено: общината или държавата придобиват къщата-музей на Пейо Яворов - картинка 1

Точният юридически механизъм предстои да бъде съгласуван

Стартира процедурата за публична продажба на къщата-музей на Пейо Яворов в София, като институциите са постигнали съгласие за придобиването на сградата на музея от Столична община или държавата.

Точният юридически механизъм предстои да бъде съгласуван, но целта е сградата да се стопанисва от Националния литературен музей в партньорство със Столична община. Това обяви заместник-кметът по култура на София Тодор Чобанов в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Според него реституцията на тези сгради не е трябвало да се случва, като по подобен начин се развивал въпросът и с къщата на Христо Смирненски. "Пред ремонт сме там, надявам се в скоро време на отварянето ѝ с програма както в къщата на Яворов", успокои зам.-кметът.

Чобанов се надява до Нова година казусът да е решен. "Още догодина тук трябва да предпремем важни укрепителни действия, защото къщата има сериозни конструктивни проблеми. Битката е от десетки години, през които чухме лоши решения като превръщането ѝ в нощен клуб или нейното събаряне", припомни той.

Заради дългове и неуредени спорове за имота къщата е обявена за продан на цена от 1,6 млн. лева от частен съдебен изпълнител. Дотук се стига след неколкократна смяна на собствениците на сградата и неплатени заеми.

Новият собственик Васил Панчев купува къщата, в която около година са живели големият поет и патриот Пейо Яворов и любимата му Лора Каравелова, през 2015 г. срещу натрупан дълг от 300 хил. евро. Оказва се обаче, че над имота има все още неизплатена ипотека от предишния ѝ собственик - бизнесменът Володя Лозанов. Това е и пречката за сключване на сделка между Панчев и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост.

"Обявената цена покрива цялото задължение. Дългът е към физическо лице и към него е присъединена и Националната агенция за приходите", обясни частният съдебен изпълнител Мирослав Колев.

Търгът е на 16 ноември, но ако дотогава се постигне извънсъдебно споразумение между собствениците на имота и държавата или общината, тогава търгът може да бъде отменен.

В последната година директорът на Националния литературен музей е постигнал споразумение със собственика на къщата Васил Панчев, че тя ще бъде музей, а сградата е била ремонтирана, разказа директорът Атанас Капралов.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове