Робството е забранено, но на планетата има десетки милиони роби..

Робството е забранено, но на планетата има десетки милиони роби.. - картинка 1

Повечето от тези хора са загубили свободата си като обезщетение за неизплатени задължения, но има и стотици хиляди жени и деца държани в сексуално робство или за проституция

На 2 декември отбелязваме Международния ден, напомнящ премахването на робството. Чества се по решение на Общото събрание на ООН в деня на приемането му 1949 г.

Робството е социално-икономическа система, при която хора  са разглеждани като собственост. Тези хора не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд.

В някои правни системи собствениците дори имали правото да убиват своите роби.

Робството е официално забранено във всички държави в света, но според различни оценки броят на съвременните роби е между 12 и 27 милиона души – едно от най-ниските относителни нива в световната история.

Повечето от тези хора са дългови роби, главно в Южна Азия, които са загубили свободата си като обезщетение за неизплатени задължения. В развитите страни съвременното робство е свързано преди всичко с трафика на хора, главно на жени и деца с цел проституция.

С какво друго е забележителен днешния ден:

1375 г. - Българският монах Киприан е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва.

1804 г. - Наполеон Бонапарт е коронован в катедралата Нотр Дам за император на Франция.

1805 г. - Армията на Наполеон Бонапарт удържа голяма победа в битката при Аустерлиц срещу обединената армия на Русия и Австрия.
1848 г. - Австрийският император Фердинанд I абдикира и за император е провъзгласен неговият племенник Франц Йосиф I.
1852 г. - Установена е Втората империя във Франция, начело с Наполеон III, след премахването на Втора република.

1857 г. - Руският император Александър II слага началото на така нар. Селска реформа в Русия - премахване на крепостното право в тази държава.
1857 г. - Основан е чешкия футболен клуб СК Славия в Прага.
1915 г. - Алберт Айнщайн публикува знаменитата си Теория на относителността.
1927 г. - Лев Троцки е изключен от болшевишката партия на СССР с мотив антипартийна дейност.

1946 г. - САЩ и Великобритания обединяват окупираните от тях зони в западна Германия, наричайки тази територия Бизония; през 1948 г. е присъединена френската окупационна зона, обазувайки Тризония, върху която територия през 1949 г. е създадена Федерална република Германия.
1961 г. - Студената война: В свое изказване, кубинският лидер Фидел Кастро обявява, че е последовател на идеите на Карл Маркс и Ленин и че Куба ще приеме като форма на управление комунизма.

1971 г. - Сформирана е федерацията Обединени арабски емирства.
1975 г. - Кралят на Лаос е принуден да абдикира, страната е обявена за народна република, а денят се чества като национален празник.
1982 г. - В университета в Юта 61-годишният зъболекар Барни Кларк става първият човек, на когото е присадено изкуствено сърце (той живее 112 дни с него).

1989 г. - започва срещата край Малта, белязала края на студената война.
1995 г. - Изстрелян е космическият апарат СОХО (съкратено от английски „Слънчева хелиосферна обсерватория") по съвместна мисия на ЕКА и НАСА.
1996 г. - Пуснат е в експлоатация първия реактор на АЕЦ „Черна вода".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове