Родителската любов и възпитанието

Родителската любов и възпитанието - картинка 1

Любовта, която изпитваме към децата си вреди ли им?

Можем да си зададем няколко въпроса дали правилно отглеждаме децата си. Много родители в стремежа си да дадат максимално любов на бъдещото поколение, стигат до моментът, в който детето е разглезено и емоционално осакатено. Едни от грешките, които се допускат при отглеждането на дете са обсебващата грижа, амбицията на родителя предавана на детето, или другата крайност - смазване на самочувствието му.

Любовта между родителя и детето е необходимост, без която човек не може да съществува. 

Да обичаш детето си обаче, не винаги е достатъчно. Нужно е да знаеш кога и как да изразяваш тази любов и кога и как да не я.

Много хора бъркат родителската любов с възпитанието, което до голяма степен води до невъзпитани деца без ясно изразени граници. Грешен е и изразът, според който трябва да гледаш детето си като "писано яйце".

Нека си зададем няколко въпроса:

- Любовта на родителите представлява ли това, да давате всичко на детето си и да огаждате на всяка негова прищявка?

- Любовта на родителите значи ли да сравнявате децата си с другите, по какъвто начин те страдат от ниско самочувствие и самооценка?

- Родителската любов трябва ли да бъде завладяваща и обсебваща?

Отговорите на зададените по горе въпроси са отрицателни, но допуснете ли тези грешки винаги могат да бъдат поправени. Не позволявайте децата Ви да определят "правилата на играта". Позволете им да изразяват себе си, дайте им свободата от която имат нужда, за да имат силите да се справят сами.

Прекомерните грижи налагани върху детето, му отнемат свят далеч по-различен от този, който познава. Свят, който му помага да се адаптира по-добре, да развие себе си като личност и да се научи на самостоятелност и справяне в трудни моменти. За родителя е по-лесно да задоволи всяка една прищявка на детето, за да избегне неговото тръшкане, гняв и сълзи. По-лесно е да използва телевизорът за фон в живота му, но това са все неща, които оказват влияние и на него и на Вас.

Най-важното е да оставите детето си само да се гмурне в света и да разбере, че може да се справи.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове