Росен Желязков е номиниран за министър на транспорта

Росен Желязков е номиниран за министър на транспорта - картинка 1

Депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова трябва да замени Николай Нанков като министър на регионалното министерство, а главният секретар на МВР Младен Маринов ще стане министър на мястото на Валентин Радев

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията и бивш главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков е номиниран от управляващата коалиция за министър на транспорта.

Това съобщи съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров след коалиционния съвет при премиера Бойко Борисов. До номинирането на Желязков се стигна, след като Александър Манолев се отказа след публикация на "Капитал", а преди това Ивайло Московски и още двама министри подадоха оставки след катастрофата в Своге, припомня "Дневник". Депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова трябва да замени Николай Нанков като министър на регионалното министерство, а главният секретар на МВР Младен Маринов ще стане министър на мястото на Валентин Радев.

Коалицията кани президента на среща

Предлагаме на президента Радев да направим среща, за да обсъдим всички обстоятелства за освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар на МВР, каза още Сидеров. Миналата седмицата смяната на министрите не бе гласувана от парламента, тъй като президентът Румен Радев не издаде указа за освобождаване на главния секретар на МВР Маринов. Сидеров обясни, че предложението за среща се прави за да няма съмнение президентът, че нещо се върши през неговата глава. Това е най-добрият начин да се реши въпросът, другото е напрежение, добави Сидеров.

Цветанов добави, че оставките на тримата министри ще бъдат гласувани от парламента в четвъртък. Преди това трябва да има указа на Радев. Президентът в събота каза, че не е подписал указа, защото нямало съгласувателна процедура, която била задължителна.

Младенов може да бъде освободен и без указ

На въпрос на "Дневник" дали смяната в МВР може да бъде извършена и без указ Цветанов каза, че това е възможно. Съгласувателната процедура е задължителна при назначаването на бъдещата овакантена длъжност на главен секретар. "Но когато има волеизявление от самия главен секретар за освобождаване от длъжността, сме в съвсем друга хипотеза и Министерският съвет е стартирал процедурата за неговото освобождаване", каза Цветанов. "Обръщаме се чрез медиите – защото явно президентът Румен Радев желае диалог чрез медиите, и заявяваме, че сме готови за среща, при която президентът да каже защо не иска да подпише указа. Не искаме да имаме конфронтация с президентската институция и президента на държавата", добави Цветанов. Нека БСП да се обърне към своя президент Румен Радев и да го помоли да подпише указа за освобождаване на Младен Маринов, за да можем да гласуваме оставките, които те толкова искаха и за които ни обвиняваха, че ги бавим, призова опозицията Цветанов.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове