Румен Гълъбинов: Инвестиционната активност в България е в застой

Румен Гълъбинов: Инвестиционната активност в България е в застой - картинка 1

Корупцията, дефицита на кадри, слабата правна система и непрозрачността на обществените поръчки са основните причини за апатията в българската икономика

Инвестиционната активност в България е в застой. Условията за бизнес в България не са се влошили драстично през 2017 г., но няма и никакво подобрение.

България е член на ЕС вече 11 г., но е последна по доходи, дял от БВП на глава от населението и стандарт на живот. Производителността трябва да нараства с поне 4% годишно през следващите 25 години ако България иска да догони средните за ЕС нива на доходи, според Световната банка.

Корупцията, дефицита на кадри, слабата правна система и непрозрачността на обществените поръчки са основните причини за апатията в българската икономика. Липсата на кадри е проблем много остър, като той се усложнява още повече от лошото качество на българското образование.

Трудно забележим е напредъка в борбата с корупцията и общата престъпност в страната ни. А по отношение на правната сигурност и върховенството на закона, има още доста да се направи. Същото се отнася и за прозрачността на обществените поръчки. Логично и нагласите на инвеститорите за преки инвестиции в българската икономика не са никак оптимистични.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове