Румен Радев наложи вето на договорите за F-16

Румен Радев наложи вето на договорите за F-16 - картинка 1

Според президента, стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност е необходимо да се взимат с широк консенсус и подкрепа

Президентът Румен Радев налага вето върху договорите за закупуването на изтребителите F-16 Block 70.

Ветото е върху Закона за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA "Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD "Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).

Законът бе приет на 19 юли 2019 г.

В мотивите на президента да наложи вето е посочено, че стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност е необходимо да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

 

Според Румен Радев острите спорове в Народното събрание, които не са типични за този вид ратификационни закони, показват, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. "Обвързването на Република България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно", посочва държавния глава.

Освен това като мотив за ветото е и това, че законът е приет "по бързата писта", вместо да измине пътя според чл. 88, ал 1 от Конституцията и да се приеме на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание.

Особената значимост за държавата, ангажираният огромен финансов ресурс и рязкото повишаване на бюджетния дефицит, изискват законодателят да не отстъпва от общия ред, избирайки изключението двете гласувания да се извършат в едно заседание. Поради скъсената законодателна процедура, според президента, са останали неизяснени и редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Според държавния глава останали са възражения и предложения, които нито са били развити, нито са били обсъдени в пленарна зала.

Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата "по изключение". На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав.

 

"На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори", заявява в мотивите си още Румен Радев.

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидахо в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака". 

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове