Румен Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери

Румен Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери - картинка 1

Към покупката на изтребители не е трябвало да се подхожда "с лозунги и заклинания, а с реални аргументи"

"Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона."

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които държавният глава проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

 

Помолен да коментира дали разговорите са намеса в съдебната власт, в каквото го обвини премиерът Бойко Борисов, Радев каза, че се създава "изкуствена драма".

"Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност", заяви президентът.

В отговор на въпрос за хода на преговорите за нов изтребител за армията Румен Радев подчерта, че в този много важен за България проект не е трябвало да се подхожда "с лозунги и заклинания, а с реални аргументи".

"След като правителството и Народното събрание "задраскаха" състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори", каза президентът.

По думите му неясни остават и условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за икономиката.

"Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате, идват избори", заяви Румен Радев. Той призова правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове