Румен Радев подкрепи управляващите в монопола над лотариите

Румен Радев подкрепи управляващите в монопола над лотариите - картинка 1

Президентът подписа за обнародването на измененията в Закона за хазарта

Румен Радев подкрепи управляващите за държавния монопол върху частните лотарии. Президентът е подписал указа, с който измененията в Закона за хазарта, приети скорострелно и извънредно миналия петък, ще бъдат обнародвани в Държавен вестник.

Очакваше се да бъдат обнародвани още тази седмица, но не се появиха нито в броя от вторник, нито в този от днес. От прессекретариата на държавния глава посочиха, че той е подписал указа. Това означава, че измененията трябва да бъдат публикувани в Държавен вестник следващата седмица, което на практика означава, че влизат в сила.

 

По време на обсъжданията на проекта за изменение в закона Радев не е взимал позиция. Още тогава от ГЕРБ коментираха, че не очакват от него нито да наложи вето, нито да прати текстове в Конституционния съд (предвид факта, че Конституцията изброява кои са областите, в които държавата може да налага монопол и хазартът не е сред тях). Мотивите на управляващите бяха, че а) не се налага монопол над всички видове хазартни игри, а само над една - лотарията и б) би било непопулярно някой да сезира КС по такава тема.

 

Иначе проектът бе внесен от лидера на НФСБ Валери Симеонов в средата на януари и бе приет миналия петък окончателно в пленарна зала със завидна бързина - за едва 20 минути и без никакъв дебат. С него се отнемат лицензите за организиране на лотарийни игри на всички частни компании, а монополист на пазара става Държавният спортен тотализатор. С обнародването му следващата седмица в Държавен вестник лицензите на частните организатори ще бъдат автоматично прекратени. Хората, закупили т. нар. талончета за търкане, които са спечелили от тях, няма да могат да ги осребрят след обнародването. И ще трябва сами да търсят правата си.

По същество обаче с приетите текстове не се постига нито една от целите, заявени от управляващите с измененията. Когато проектът се появи в средата на миналия месец мотивите бяха ограничаване на тази масова болест - търкане на талони на щастието, както и повече постъпления за държавна издръжка на масовия спорт.

 

С окончателните текстове стана ясно, че няма да се ограничава разпространението на лотарийни билети. Тотото просто ще трябва да обособи отделни пунктове, щандове и др. подобни в търговските обекти, ако иска да продава там. С други думи - ако сега талоните се продават и на касите в магазините, бензиностанциите и пр., то пак ще се предлагат в същите обекти, но изнесено в обозначен щанд на тотото.

 

От тотализатора изразиха резерви към поддържането на нови пунктове. Сега разполагали с общо 1553 обекта за разпространение, като 2/3 от тях са външна мрежа (1003). Това са контрагенти, с които тотото работи – "Табак маркет" (на които е Lafka, б.р.), "Български пощи", малки магазинчета в страната и др. Разходите били големи, посочиха представителите на държавното предприятие. Но депутатите от ГЕРБ и НФСБ им отвърнаха, че даже трябва да са благодарни - сега нямало да имат конкуренция на пазара.

Така, ако иска да се възползва от монопола си, тотото ще трябва да вложи в разширяване на мрежата, която в огромни мащаби държи сега "Национална лотария" на бизнесмена "в изгнание" Васил Божков. Иначе едва ли ще може да реализира големите приходи и съответно големите отчисления за масовия спорт, за които говорят управляващите.

 

Депутатите решиха още да не "пипат" рекламата на хазарта (за разлика от предходния проект на Симеонов, в който се предвиждаха ограничения). Това също е любопитно предвид факта, че в годините управляващите многократно са изразявали позиции против агресивното рекламиране на лотариите, най-вече в национален ефир - организиране на игри и показване на "милионери" с чекове в ръка. Този вид реклами остават непроменени. Разликата е, че ще се правят само от тотализатора.

 

Още нещо любопитно се случи с този закон. В оригиналния проект на Симеонов бе записано, че лицензите на частните оператори се отнемат в 3-месечен срок от обнародването. Бяха разписани още банкови гаранции, че хората с неизплатени печалби ще си ги получат и със закриването на частните компании.

От това не остана нищо в окончателния вариант, приет и вчера на комисия, и днес в зала. И то по предложение (формално) на... депутата на Валери Симеонов - Йордан Апостолов. Или един закон, излязъл изпод перото на една партия, накрая се оказва в два различни варианта.

 

Лицензите ще се отнемат вероятно още другата седмица, с обнародването в Държавен вестник, а хората с неизплатени печалби ще трябва да си ги търсят сами по съответния ред. Мотивът: това са търговско-правни отношения, а и те са се съгласили с условията на играта със закупуването на съответния лото талон. В масовия случай обаче лотариите посочват, че не носят отговорност при форсмажорни обстоятелства, за каквото може да се сметне бързата промяна в закона и отнемането на лиценза. Част от печалбите пък (големите) се изплащат "на порции". Или ако има хора с неизплатени пари, то те ще трябва да си търсят правата в съда.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове