Румен Радев: Премиерът няма време да чете Конституцията и законите

Румен Радев: Премиерът няма време да чете Конституцията и законите - картинка 1

Според президента намаляването на партийната субсидия цели да задуши опозицията преди местните избори

Напълно разбирам, че премиерът е зает и няма време да чете Конституцията и законите, но това е непростимо за хората около него” - така президентът Румен Радев отговори на упрека на премиера Бойко Борисов, че е бил подведен да наложи вето на Закона за държавната собственост и да сезира след това Конституционния съд. 

 

Президентът заяви, че решението му не засяга процеса на изграждане на национални обекти като автомагистрали, скоростни пътища, пристанища, газопроводи, ж.п. линии и т.н. И призова управляващите да правят разлика между национални обекти и обекти с национално значение.

„Ако техните юристи не могат да им го обяснят, да си наемат други“, заяви Радев, цитиран от президентската пресслужба.

Той посочи, че ако за 10 години магистрала „Хемус“ не е изградена, не бива сега да се търси вина в президента. Автомагистрала „Хемус“ беше заложена от премиера като приоритет преди 10 години, но колко километра се изградиха и колко километра се отчуждиха оттогава досега, попита Радев. И допълни:

„Много хора от администрацията, от министерствата на работно ниво търсеха достъп до мене да ме молят да наложа вето, за да предпазя правителството от хаоса, който само създава и от това, че ще бъдат забавени тези проекти като реализация“.

Радев отговори и на друга „закачка“ на Борисов, който го похвали, че казва добри думи за управлението.

„Последните дни видяхме пълна подкрепа на президента. Всичко, което правим, той го промотира съответно в Словения и в Санкт Петербург“, каза тогава Борисов, визирайки неотдавнашни посещения на държавния глава.

 

Днес Радев заяви, че за разлика от други политици той не „изнася“ българските проблеми отвъд граница.

„Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни национални и европейски средства резултатите са далеч от възможното и очакваното като обем и най-вече като качество, допълни той 

„Някога да сте ме чули в чужбина да говоря нещо лошо за България и за българското правителство?“, попита Радев и заяви, че ако някой разчита в това одобрение към българското правителство, греши“.  

Според Радев отново във фокуса са проблемите на партиите, а не проблемите на обществото. Той изрази надежда партиите да намерят добър баланс между техните собствени интереси и интересите на обществото, попитан за намаляването на размера на държавната субсидия за партиите. 

Според президента големият проблем съвсем не е размерът на субсидията, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането. 

„Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта и го правят по начин, по който дори не се и крият“, заяви държавният глава. 

Той посочи, че субсидиите засягат най-вече съществуването на опозиционни партии, така че едно такова решение задушава опозицията точно преди местните избори.

 

В отговор на въпрос за процесите в БСП президентът посочи, че България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията.

В отговор на въпрос за липсата на напредък при дебатите в Смесената комисия между България и Република Северна Македония за личността на големия български революционер Гоце Делчев държавният глава припомни, че вече е изразил позицията си в изказването си на Петербургския международен форум. Тогава Радев цитира думи на  Гоце Делчев, който заявява, че разбира света „единствено като поле за културно съревнование между народите“.  

Според президента Двустранният договор за добросъседство с Република Северна Македония в момента все още има характер на „декларация“ и се нуждае от промяна. Президентът отново призова актуализираната версия на Двустранния договор за приятелство и добросъседство да залегне в правните задължения на Република Северна Македония в процеса  по присъединяването й към ЕС.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове