Изключиха Румъния от Евровизия

Изключиха Румъния от Евровизия - картинка 1

Причината: неплатени дългове на румънската обществена телевизия TVR

Румъния загуби право да участва в Евровизия, след като румънската обществена телевизия ТеВеРе (TVR) бе изключена от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕBU), заради натрупани дългове, предаде агенция Медиафакс, цитирана от „Дарик“.

Румънската телевизия е била изключена от членовете на Европейския съюз за радио и телевизия заради натрупани дългове още от 2007 г. в размер на 16 милиона швейцарски франка, се посочва на сайта на EBU.

ТеВеРе няма да може да участва в тазгодишното издание на музикалния конкурс Евровизия и ще загуби достъп и до други услуги, предоставени на членовете на EBU.

Решението е било взето след изтичане на крайния срок, даден на правителството на Румъния, за да предприеме необходимите стъпки за изплащане на задълженията.

Генералният директор на EBU Ингрид Делтенре изрази съжаление, че съюзът е бил принуден да предприеме тази мярка. "Бяхме разочаровани, че всички стъпки за разрешаване на този проблем, не получиха никакъв отговор от страна на правителството на Румъния", отбеляза Делтенре. Тя посочи, че дълговете, натрупани от ТеВеРе поставят в опасност стабилността на Европейския съюз за радио и телевизия, който е асоциация с идеална цел, представляваща 73 аудиовизуални програми в 56 държави.

С писмо, изпратено на 15 април, Европейският съюз за радио и телевизия поиска изплащане на 10 милиона швейцарски франка, които трябваше да бъдат внесени от румънската държава до 20 април т.г. Съюзът трябваше също да получи банкова гаранция за останалата част от дълга в размер на шест милиона швейцарски франка. Този остатък от задълженията трябваше да бъде платен до края на годината.

Тазгодишната Евровизия ще се проведе на 10, 12 и 14 май в Стокхолм.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове