Русия и САЩ се договориха за прекратяване на огъна в Сирия от събота

Русия и САЩ се договориха за прекратяване на огъна в Сирия от събота - картинка 1

Сергей Лавров и Джон Кери се споразумяха

Снимка: Reuters

Споразумението не се отнася за терористичните групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра"

8/ Споразумение за прекратяване на огъня в Сирия ще влезе в сила в полунощ на 27 февруари, съобщи телевизия "Ал Джазира", позовавайки се на документ, съгласуван между САЩ и Русия, предаде ТАСС.
Споразумението изключва терористичните групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра". В документа се съдържа призив към всички страни в сирийския конфликт да спрат огъня по обед на 26 февруари.
Постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофт заяви днес пред журналисти, че

режимът на прекратяване на огъня в Сирия ще влезе в сила на 26 февруари, а преговорите между Дамаск и опозицията ще бъдат възобновени на следващия ден.

„Съединените американски щати и Руската федерация, като съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия се стремим да постигнем мирно разрешаване на кризата в Сирия при пълно зачитане на фундаменталната роля на Организацията на обединените нации. Ние се ангажираме да осигурим максимална подкрепа за край на сирийския конфликт и създаване на условия за успешен политически преход, ръководен от самите сирийци чрез посредничеството на ООН”, се посочва още в изявлението, съобщава ТАСС. В него се подчертава, че

условията на примирието се отнасят за всички страни в конфликта, с изключение на терористични групи.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун приветства съобщението за прекратяване на военните действия в Сирия. "Генералният секретар приветства споразумението, обявено от американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров”, заяви говорител на Мун. САЩ също приветстваха окончателното споразумение за прекратяване на огъня в Сирия. Те изразиха благодарност за приноса на Русия и другите членове на Международната група за подкрепа на Сирия. "Днешното споразумение е резултат от съгласуваните дипломатическите усилия на много държави и групи”, заяви Джон Кери. „Искам да благодаря на всички, които работиха усилено, за да го постигнат, включително делегацията на САЩ и Русия, както и на останалите членове на групата за Сирия”, допълни той. Ръководителят на дипломацията на САЩ предупреди, че предстоят още "значителни предизвикателства". Той увери, че САЩ ще останат бдителни за прилагането на споразумението.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове