Русия илюстрира твърденията си за украинска "мръсна бомба" със снимки от Мексико и Словения от 2010 г.

Русия илюстрира твърденията си за украинска "мръсна бомба" със снимки от Мексико и Словения от 2010 г. - картинка 1

Загреб реагира с незабавно изобличение на пропагандната лъжа

Русия продължава кампанията си, целяща да убеди света, че Украйна подготвя атака с т.нар. "мръсна бомба" - конвенционален боеприпас, който съдържа радиоактивно вещество и може да предизвика радиоактивно заразяване, без да има оставащите разрушителни поразяващи фактори на ядреното оръжие.

Този път руското министерство на отбраната публикува в англоезичната версия на своя акаунт в Туитър информация, че две неназовани украински организации са признали, че имат поръчка да произведат т.нар. "мръсна бомба", съобщава на рускоезичния си сайт на Радио "Свобода".

 

Публикацията е илюстрирана със снимки на контейнери с радиоактивни отпадъци, които потребителите на Туитър са разпознали като снимани в Словения и в Мексико.  

Част от кадрите са с източник полицията на Мексико, която е заловила откраднати от Словения ядрени материали. Други снимки са правени от руската официална агенция ТАСС в руската Белоярска АЕЦ. За трета част от кадрите правителството на Словения помести ответен пост в Туитър, на който заявява, че те са снимани през 2010 година, че ядрените отпадъци в страната се съхраняват съгласно всички норми на безопасност и не се използват за производство на т.нар. "мръсни бомби".

 

Украйна и западните ѝ съюзници определят руските твърдения за абсурдни и го смятат за търсене на претекст от страна на Москва за прибегне до оръжие за масово поразяване на бойното поле в Украйна.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове