Русия към САЩ: ще свалим всеки самолет, който навлезе в нашето пространство над Сирия

Русия към САЩ: ще свалим всеки самолет, който навлезе в нашето пространство над Сирия - картинка 1

Белият дом: САЩ имат право да се защитават в Сирия

Русия прекратява взаимодействието със Съединените щати по меморандума за избягване на инциденти в Сирия след свалянето на сирийски бомбардировач Су-22 от оглавяваната от САЩ коалиция вчера, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Решението влиза в сила от понеделник, обяви руското министерство на отбраната. То призова американското военно командване да проведе внимателно разследване на случая и да представи неговите резултати, както и мерките, които ще предприеме.

Руското министерство на отбраната осъди свалянето на бомбардировача като "нарушаване на международното право и военна агресия срещу (Сирия)", както и като "цинично нарушаване на суверенитета (на тази страна)", пише offnews.bg.

Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, които летят западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия, предупреди военното ведомство на Руската федерация.

Свалянето на сирийския правителствен самолет от САЩ е стъпка към опасна ескалация и Москва предупреждава Вашингтон да не използва сила срещу сирийските правителствени войски. Това заяви руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Пред журналисти руският дипломат каза, че американският удар е "продължение на американската линия на пренебрегване на нормите на международното право" и че "това не само е акт на агресия, но и подпомагане на терористите, срещу които САЩ твърдят, че се борят".

Рябков заяви също, че новите санкции, които Вашингтон смята да наложи на Русия, ще принудят Москва да вземе ответни мерки. Той съобщи, че на среща в Санкт Петербург на 23 юни със заместник държавния секретар на САЩ Томас Шанън ще обсъдят проблеми на двустранните отношения.

САЩ си запазват правото на самозащита в Сирия, заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър, цитиран от Би Би Си.

Изявлението беше направено в отговор на заплаха от страна на Русия да сваля американски самолети, след като американски пилот свали сирийски самолет при самоотбрана.

"Разбира се, ще правим всичко възможно, за да защитим интересите си. Винаги ще имаме право на самоотбрана." - коментира Спайсър по време на брифинг.

Той добави, че предвожданата от САЩ международна коалиция в Сирия ще работи за възстановяване на координацията с руската военна авиация, която беше създадена с цел предотвратяване на инциденти във въздуха.

"Много е важно да поддържаме отворени каналите за връзка, за да избегнем евентуални конфликти." - подчерта говорителят на Белия дом.

По-рано Русия заяви, че прекратява сътрудничеството си със САЩ в небето на Сирия заради сваления над Рака самолет на сирийските правителствени сили.

Американската страна посочи, че самолетът от армията на Башар Асад е бомбардирал позиции на умерената опозиция.

Въпреки многократните си декларации за миролюбиви намерения, Москва категорично се противопоставя на предупрежденията от страна на международната общност за извършвания от сирийските власти геноцид срещу народа на страната. До момента Русия налага вето на всички резолюции в Съвета за сигурност на ООН, осъждащи режима на Асад.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Блогове