Русия не е молила ОАЕ да освободи Божков, било "партенка на болно въображение"

Русия не е молила ОАЕ да освободи Божков, било "партенка на болно въображение" - картинка 1

Темата не е била на дневен ред в посещението на Наришкин при шейх Мухамед бин Рашид ал Мактум, който е и емир на Дубай

Директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин не е обсъждал с премиера на Обединените арабски емирства въпроса за освобождаването на бизнесмена Васил Божков, за което съобщиха медии миналата седмица.

Това съобщи агенция ТАСС, като се позова на ръководителя на пресслужбата на СВР Сергей Иванов, който обвини за информацията заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов.

Според съобщението темата не е била на дневен ред в посещението на Наришкин при шейх Мухамед бин Рашид ал Мактум, който е и емир на Дубай, миналата седмица. Наришкин бе в ОАЕ на 11 и 12 февруари, а с шейха според Иванов е разговарял "единствено за международни проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество".

"Партенката пусна не някой друг, а самият заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Само болно въображение, умножено по ниското ниво на компетентността му, може да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпрос за български предприемач", казва Иванов.

 

Информацията, разпространена миналата седмица, дойде от БНТ, която се позова на свои източници в разследването, а не на коментари на Симеонов. По данни на БНТ Наришкин е имал срещи и с ген.-майор Талал Хамид бел Хул ал Фаласи, който е генерален директор на отдел "Държавна сигурност". Преди тези срещи руски граждани са посетили Васил Божков и най-вероятно след това Наришкин бил повдигнал въпроса за задържането на бизнесмена по време на разговорите си с шейха.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове