Русия отрече да подклажда протестите във Франция, но не изключи намеса отвън

Русия отрече да подклажда протестите във Франция, но не изключи намеса отвън - картинка 1

Около 600 профила в "Туитър", за които се предполага, че разпространяват пропапагндни възгледи на Кремъл, са пренасочили вниманието си към Франция и усилено използват #giletsjaunes

усия уважава суверенитета на Франция и протестите на "жълтите жилетки" са неин вътрешен проблем, а Москва не участва в него. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РБК.

Изявлението дойде след решение на Франция да разследва евентуална намеса на Русия заради информация на Алианса за защита на демокрацията и снимка на украинската служба за национална сигурност. Алиансът обяви, че около около 600 профила в "Туитър", за които се предполага, че разпространяват пропапагндни възгледи на Кремъл, са пренасочили вниманието си към Франция и усилено използват #giletsjaunes ("жълтите жилетки").

Профилите, които наблюдават от Алианса, обикновено се занимават изключително със САЩ и Великобритания. Но от една седмица френските протести са сред водещите теми на публикациите им, казва Брет Шейфър, анализатор в базираната във Вашингтон организация. "Това е доста силен сигнал, че има интерес към преувеличаване мащабите на конфликта за аудитория извън Франция."

"На първо време бих ви поправил: там (се говори) не за възможна причастност на Русия, както слушах в изявленията, а за възможна намеса отвън. След това "нашите приятели" започнаха да вмъкват Русия в контекста," каза Песков.

Така обвиненията във вмешателство "се на нищо различно от клевета," допълни той.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове