Русия пак съди Навални. Сега - за клевета

Русия пак съди Навални. Сега - за клевета - картинка 1

Ветеран е подал жалба срещу опозиционера за клевета

Едва осъдила критика на Кремъл Алексей Навални на 3 и половина години трудов лагер, Русия днес пак го съди - този път за клевета.

Ветеранът Игнат Артьоменко се е почувствал оклеветен от коментари на Навални по адрес на видеоизявление, в което Артьоменко подкрепя промените в руската конституция, предложени от президента Владимир Путин.

Това е едно от много дела, водени в Русия срещу Навални. През август то беше прекъснато, докато опозиционерът се лекуваше от опит за отравяне в Германия. Сега е подновено в Бабушкинския съд и тъжителят участва в заседанието по видеокоферентна връзка. Присъстват дипломати от Великобритания и Франция, отбелязва РИА Новости. 

Тя припомня, че обвинението е било по член, който преди не е предвиждал лишаване от свобода, но в края на миналата година Путин е подписал федерален закон за увеличаване на наказателната отговорност за клевета в интернет. Сега тя е  престъпление, което се наказва с глоба от 1 милион рубли (€11 132, BGN21 707).

На 2 февруари т.г. Симоновският съд в Москва осъди Навални да излежи ефективно условна присъда, издадена срещу него през 2014 г. по обвинение в измама. Европейският съд за правата на човека беше определил тази присъда като незаконна и беше наредил на Русия да изплати обезщетение на Навални.

 

Делото заведе Федералната служба за изпълнение на наказанията, според която Навални е нарушил изискването през петгодишния изпитателен срок да се явява редовно за регистрация пред властите. Съдът не прие възражението на защитата, че Навални не е можел да прави това, докато се е лекувал в Германия.

Навални се върна оттам в Русия на 17 януари и беше арестуван веднага.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове