Руските служби държат компромати и срещу Доналд Тръмп?

Руските служби държат компромати и срещу Доналд Тръмп? - картинка 1

Потребител на форума 4chan обяви, че лично е измислил компромата "Тръмп в Русия"

Зеписки, писани от лице, за което се твърди, че е бивш служител на британското разузнаване, твърдят, че руските служби разполагат с компрометиращи данни за личния живот и финансовото състояние на Доналд Тръмп. Данни за тази активност се съдържат в класифицирано резюме от доклада, който ръководителите на американските тайни служби представиха на Тръмп и Барак Обама в края на миналата седмица.

Записките са публикувани от сайтът Buzzfeed.com.

Според CNN, в резюмето в обем 2 страници, има и препратки към части от документите, които са в основата на доклада за руската намеса в изборите през 2016 г.

Един от източниците на информацията са записките на бивш британски разузнавач, чиито досегашни доклади са считани за легитимни от американските служби.

ФБР разследва доколко достоверни и точни са тези твърдения, които се базират предимно на информация от руски източници. Все още не са потвърдени подробностите, които засягат Тръмп.

Записките на британския агент са събрани в 35-страничен опис, на базата на който е съставено приложението в класифицирания доклад за Тръмп. 

На засекретената среща при Тръмп са участвали четирима от най-висшестоящите ръководители на службите в САЩ - директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър, директорът на ФБР Джеймс Коми, директорът на ЦРУ Джон Бренан и на Агенцията за национална сигурност адм. Майк Роджърс.

Самият Тръмп обаче нарече разкритията "фалшиви новини" и "тотален политически лов на вещици".

 

Една от причините те да предприемат безпрецедентният ход и да включат това приложение в документите, е нуждата да убедят новоизбраният президент, че компроматите срещу него вече циркулират между разузнавателните служби, някои членове на конгреса и представители на администрацията във Вашингтон, пише Webcafe.

Става дума за припомняне на дългогодишни връзки и зависимости между американския бизнесмен и руски бизнес структури, асоциирани с руския президент Путин и приближените му. Освен това, в записките, на които е базиран доклада, са цитирани различни руски източници, твърдящи, че бъдещият американски президент е имал доста спорно поведение по време на свое посещение в Русия през 2013 г. във връзка с конкурс за мис Русия. 

Разузнаването е показало още, че

Русия събира потенциално опасна информация не само за Хилари Клинтън и Демократическата партия, но и за победителя в изборите - Доналд Тръмп.

Документът съдържа твърдения, че по време на предизборната кампания е имало продължителна обмяна на информация между лица, свързани с Тръмп, и посредници на руското правителство, твърди CNN.

Тази комуникация между щаба на Тръмп и руснаците е накарала лидера на Демократите в Сената Хари Рийд да изпрати писмо до шефа на ФБР Джеймс Коми през октомври, в което пише: "Стана ясно, че притежавате взривоопасна информация за близките връзки и координацията между Доналд Тръмп, висшите му съветеници и руското правителство - външен интерес, който е открито враждебен към САЩ".

Обобщението е написано без детайли и без информация за източниците и използваните методи за събиране на информацията.

Въпреки това данните в него са счетени за твърде чувствителни, за да се включват в разсекретения доклад за руската кибератака.

То е разпространено само до най-висшите нива на американското управление: президента Барак Обама, бъдещия президент Доналд Тръмп и осмината председатели на комисиите за разузнавателните служби в Сената.

CNN посочва, че

на 9 декември сенаторът Джон Маккейн е предоставил на шефа на ФБР Джеймс Коми пълния обем на записките, датиращи от юни до декември 2016. Маккейн ги е получил от бивш британски дипломат, който е бил на служба в Москва по това време.

ФБР вече е разполагало с част от записките, съставяни до август 2016 г., когато бивш агент на британското външно разузнаване MI6 ги е предоставил на агент на ФБР в Рим, твърди CNN.

Оригиналните записки, на чиято база е съставен докладът на разузнаването, са подготвени от

бившия агент на MI6, който е бил на служба в Русия през 90-те, а сега ръководи частна фирма за събиране на разузнавателна информация.

Разследването му по отношение на Тръмп отначало е финансирано от групи и спонсори, гравитиращи около опонентите на Тръмп в рамките на Републиканската партия по време на първичните избори за кандидат-президент.

След като той все пак спечели номинацията на Републиканците, разследването е продължило, но този път - финансирано от групи и спонсори, подкрепящи Хилари Клинтън.

Последната страница от записките съдържа любопитна подробност, свързана с България.

Според източниците на британския агент, в края на август 2016 г. в Прага се провела секретна среща , на която присъствали четирима представители на Тръмп и група руснаци, работещи под прикритието на неправителствената организация "Россотрудничество", водени от Олег Солодухин, както и няколко хакери, работещи за руското ФСБ - Алексей Губаров и Сева Капсугович.

Най-общо, те обсъдили начините, по които да подпомогнат кампанията на Тръмп във финалната й фраза чрез активно използване на тролове в интернет. Най-важният момент от разговорите било обсъждането на начините на заплащане труда на хакерите, работещи под командата на Кремъл в няколко източноевропейски страни, както и прикриването на следите им в случай, че Клинтън спечели. 

В записките се казва, че двете страни са се обединили около идеята в такъв случай

"румънските хакери" да се "покрият" за известно време в Пловдив, България и да не вдигат шум.

Заплащането е от две страни - както от екипа на Тръмп, така и от източници, свързани с Кремъл. 

В същото време 

анонимен потребител на интернет форума 4chan обяви, че сам е изфабрикувал историята за връзките на Доналд Тръмп с Русия и компрометиращите секс видеа с него, заснети в Москва.

Интернет потребителят с неизяснена засега самоличност твърди, че е изпратил историята на журналист от новинарския сайт Buzzfeed, като се представил за бивш агент на британското разузнаване. Репортерът от своя страна е споделил информацията на шефа на демократите в Сената, който пък я препраща на ЦРУ. Американското разузнаване на свой ред я включва в секретен доклад до Барак Обама, касаещ хакерски атаки по време на президентските избори.

Потребителите на 4chan не могат да повярват, че изфабрикуваната история е постигнала такъв глобален отзвук. Главният редактор на Buzzfeed обяви, че е разпространил писмо сред колегите си, в което обяснява, че са били наясно с липсата на доказателства за доклада и са оставили аудиторията да прецени дали да му повярва. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Какво очаквате от българското председателство на Съвета на ЕС?

Управляващите ще използват повода да се хвалят.

56.52%

Българското кое?

26.09%

Опозицията ще използва повода да прояви активност.

8.70%

Ще "валят" медийни скандали - у нас и в чужбина.

8.70%

Бълагрия ще придобие сериозен авторитет на международната сцена.

0.00%

Блогове