Руските властелини на скритите офшорки

Руските властелини на скритите офшорки - картинка 1

Как някои от най-богатите хора в Русия успяват да правят врътки с офшорни компании

Тайните на милиардерите: Седем бизнес сделки със служители в офшорни зони

Форбс събира седем странни сделки, които руските милиардери изпълнили с помощта на държавни чиновници и приближени до тях лица.

Документите от панамската юридическа компания Мосак Фонсека, които преди година неизвестен човек е предал на редактора на Sueddeutsche Zeitung, позволява на журналистите от Международния консорциум на разследващите журналисти и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност, да направят публични офшорните сделки на 23 милиардера, включително и сделките с участието на руските бизнесмени – Сюлейман Керимов, Алексей Мордашов, Рубен Варданян и Аркадий Ротенберг.

Рубен Варданян

Предприемач: Кръстник на най-голямата дъщеря на Путин, виолончелистът Сергей Ролдугин.

Средства: Скрити опции, сделки с акции.

Доход: Неизвестен

Сделки: Сред финансовите източници свързани с офшорните фирми на Сергей Ролдугин, изолираме, необичайни извънборсови сделки с акции на Роснефт, Газпром, Автоваз и Камаз. Всичките са свързани с фирмата „“Тройки диалог“ на Рубен Варданян. Компанията на Ролдугин закупила акциите на руските предприятия, като на следващия ден продава същия пакет акции но на много по-висока цена,

с което те печелят по 400-500 хил. долара на всяка сделка.

Компанията на Ролдугин, свързана първоначално с инвестиционния фонд Тройка Диалог, а след това и със Сбербанк, губи значителни средства, разказва Новая газета.

Рубин Варданян, заявява, че се гордее със сделките, които е направил за предприятията Автоваз и Камаз. Той лично е участвал в сделките по консолидацията на контролния пакет в тези компании. През 2008 г. Сонет Ролдугина влиза в офшорната компания, като получава опция за закупуването на 27% от акциите на Камаз за 100 хил. долара.

Междувременно немската корпорация Даймлер, в същата година платила 250 млн. долара за 10% от акциите на Камаз.

Съгласно докумените, другата компания на Ролдугин – Sunbarn, влезнала в пет офшорни компании, които през 2009 г. получили опция за закупуването на 20% от акциите на Автоваз за 50 хил .долара. Сумата по тази сделка е силно завишена.

Две години преди това френската корпорация Рено, закупува 25% от акциите на Автоваз за 1 млрд. долара.

Алексей Мордашов

Предприемач: Кръстник на най-голямата дъщеря на Путин. Виолончелистът Сергей Ролдугин.

Средства: Заем, консултации

Доход: 36 млн. долара.

В Юли 2007 г. компанията на Ролдугин – “Sonnette Overseas” получава заем от офшорката „Levens Trading“ за 6 млн. долара при 2% годишна лихва. След няколко месеца, заемодателя се отказва от условията по заема срещу възнаграждение от 2 долара. „Levens Trading“ може да бъде свързана с Алексей Мордашов (№93 в списъка с милиардерите на Форбс със състояние от 10,9 млрд. долара).

Според данни от регистрите, тази офшорна компания е 100% собственост на „Северстал – втормет“.

По данни на ICIJ, близки до Мордашов организации са се разплащали и  с други компании свързани с Ролдугин. Например през 2009-2010 г. Sunbarn сключва няколко договора за консултантски услуги на стойност 30 млн. долара с офшорните компании „Jabiru Consultants” и „Pearl Kite Trading“. В условията на тези договори било записано, че „Sunbarn“ трябва да предостави информация за възможностите за инвестиция в Русия. По-рано „Jabiru Consultants“ е била акционер в капитала на „Северстал“.

Аркадий Ротенберг и неговото семейство

Предприемач: Кръстникът на голямата дъщеря на Путин, виолончелистът Сергей Ролдугин.

Доход: Неизвестен

Средства: заем, консултации.

Сделки: В базата данни на Мосак Фонсека излизат налице и данни за предоставени заеми на компанията Sunbarn от три офшорни компании на Аркадий Ротенберг (№ 1964 в списъкът на Форбс със състояние от 1 млрд. долара) и неговия син Игор. Всичките сделки са сключени в един ден (25-ти Април 2013 г.).

Според условията на договорите Sunbarn трябва да получи от Ротенберг 185 млн. долара за срок от 10 години при 2% годишна лихва.

Други документи свързани с тази сделка в базата данни няма. Не може да се каже дали тя е била изпълнена или не.

Новая газета напомня, че малко преди сключването на договорите за кредит, компанията на Ротенберг „Стройгазмонтаж“, печели голяма поръчка за изграждането на газопровода „Южен поток“.

Сюлейман Керимов

Предприемач: първият вицепремиер на правителството Игор Шувалов и Сергей Ролдугин.

Инструменти: продажба на права, сделки с акции.

Доход: Неизвестен

Сделки:  През 2007 г. офшорката на Керимов (N 1121 в класацията на Форбс, състояние – 1,6 млрд.долара)  – „Tokido Holdings“ предоставя кредит от 3,6 млрд. рубли при 9% годишно на компанията „Национални телекомуникации“(контролирана от Керимов) – големия руския телевизионен и интернет оператор. През 2008 г. акциите на акциите на НТК са били продадени на „Национална медийна група“, принадлежаща на банка „Русия“, която е позната още като банката на приятелите на президента.

На 20-ти Септември 2010 г. са сключени две сделки: първо „Tokio Holdings“  предала правото за получаване за изискване на 4 млрд. рубли за НТК от друга офшорка – Desmin Holdings. В същия ден Desmin продава това право на SandalWood Continental за 1 долар. SandalWood  е свързана със Сергей Ролдугин. През 2011 г. 71,2% от НТК са придобити от държавната компания Ростелеком за 950 млрд. долара.

Горе-долу по същото време беше направена и друга подобна сделка. В резултат на двете сделки, офшорката на Ролдугин, получава правото да претендира за 4 млрд. рубли (1 млрд. плюс лихва) и съответно 200 млн. долара, срещу цена от 2 долара.

Керимов също участва в сделки с Шувалов: През лятото на 2004 г. офшорката на Шовалов – „Regional Property Developments“. По сложна схема сложила депозит в дъщерната банка „Алфа груп“ в Холандия на стойност 17,7 млн. долара. Тези пари са вложени в кредит на дружеството „Нафта Москва“ и инвестирани в ценни книжа на Газпром, а кредитът погасен през 2007 г. В това време цената на акциите на Газпром нараснала почти седем пъти.

Роман Абрамович

Контрагент: първия вицепремиер на правителството Игор Шувалов

Инструменти: скрити опции на Сибнефт.

Доход: 50 млн. долара

 

Сделка: Игор Шувалов разказва пред New Times, че в 1996 г. Получил опции за 0,5% от акциите на Сибнефт, от крупния акционер Роман Абрамович. (N151 в списъка на Форбс с богатство за 7,6 млрд. долара). През 2004 г. Шувалов реализирал тази опция и неговото семейство получило 50 млн. долара. Представители на Шувалов обясняват, че той реализирал тази опция преди да стане държавен служител. Бизнесменът Борис Березовски, който също участва в процеса на приватизацията на Сибнефт, опровергава тези думи и заявява, че не знае нищо за опцията на Шувалов.

Парите от Абрамович идват на сметката на офшорната компания на Шувалов – Sevenkey, от латвийска сметка на неизвестна фирма наречена „Unicast Technologies“. Говорителят на Абрамович настоява, че компанията работи, и че нейната функция е само да прехвърля парите.

 

Алишер Усманов

Контрагент: Първия вицепремиер на правителството Игор Шувалов.

Инструмент: Заем

Доход: 69 млн. долара

Сделка: През 2003 г. Алишер Усманов (73-ти в списъка на Форбс, състояние от 12,5 млрд. долара) решава да купи акции на англо-холандската металургична група Corus, след като се оказва на ръба на банкрута. Парите на Усманов се оказали недостатъчни. Той се обърнал към Игор Шувалов, който през 2004 г. получил 50 млн. долара от скритата опция на Сибнефт.

Първоначално, офшорката на семейство Шувалови издало кредит без обезпечение, при 5% годишна лихва на Усманов, но допълнителен член в договора, давал възможност на офшорката да спечели от кредита над 40% годишно. През 2007 г. за дадените на Усманов 50 млн. долара, Шувалов 119 млн. долара.

 

Виктор Викселберг

Контрагент: министърът на отвореното управление Михаил Абизов.

Инструмент: заем

Доход: 120 млн. долара.

 

През 2005 г.  „РАО“ ЕЕС, а през 2006-2008г. и неговите компании Romos и Fresco Financial, превели на компаниите на Векселберг (N98 в списъка на милиардерите на Форбс, състояние- 10,5 млрд. долара) – Integrated Energy Systems и Renova industries 380 млн .долара с годишна лихва от 9,5%

В резултат на сделката Абизов получил 41,65% от собствеността на „КЕС Холдинг“.

Останалите акции останали в притежание на компаниите на Векселберг и изпълнителния директор на “КЕС Холдинг” – Михаила Слободина. Но акционерното споразумение не било оформено в договор.

През Септември 2011 г. Векселберг и Абизов постигнали устно споразумение, че Абизов ще получи Пут Опция - правото да се изтегли от КЕС Холдинг за 451 млн. долара

(В период, когато се обмисляла продажбата на компанията на Газпром, но сделката така и не се състояла). През Юни 2013 г. Абизов поискал от Векселберг да изпълни пут опцията. На 13-ти Декември 2013 г. компанията на Векселберг подава иска срещу компанията на Абизов, в съда на Британските вирджински острови, като се опитва да оспори правото на упражняването на опцията. Шест месеца по-късно последвал насрещен иск от компанията на Абизов към тази на Векселберг, по същия проблем на стойност 500 млн. долара.( Сумата включва заема и начислените върху тях лихви).

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове