Руските войски напускат района на Киев

Руските войски напускат района на Киев - картинка 1

В Пентагона обаче не смятат, че опасността за украинската столица е драстично намалена

Има неоспорими признаци, че руските войски, които блокираха украинската столица от изток, се изтеглят по направлението Киев-Суми към руската граница.  Руската армия, която блокира Киев от запад се прегрупира и изтегля в посока Беларус. 

CNN, позовавайки се на висши източници в администрацията на САЩ, съобщава, че руските батальонни тактически групи вече са напуснали някои райони близо до столицата на Украйна. Американското разузнаване нарече това "голяма стратегическа промяна", като предупреждава, че руснаците могат бързо да се върнат, ако бойните условия позволяват.

Пентагонът също е уверен, че част от руските войски са напуснали района на Киев, но нарича това не извеждане на войските, а предислокация. 

“Не сме убедени, че опасността спрямо столицата е драстично намалена“, коментирал е говорителят на военното министерство Джон Кърби, цитиран от БНР.

За американските военни преместването на руски войски не е изтегляне, а сменяне на позициите като оценките са, че мащабни нападения в други части на Украйна са все още възможни.

Според украинските военни изтеглянето "вероятно е ротация на отделни части", целяща да заблуди военното ръководство на Украйна и да създаде "погрешно схващане" за смисъла на тяхното разполагане, съобщава БНР.

Руснаците не са провеждали активни настъпателни действия, но са обстрелвали части на въоръжените сили на Украйна в районите на населените места Романовка, Горенка, Личанка, Петрушки, Шпитки, Мощун, Нова Буда, Майдановка, Любовичи и Забуяние. Александър Павлюк, един от ръководителите на защитата на Киев свидетелства, че руснаците са опитвали да задържат позиции при Бровари и така да предотвратят "по-нататъшното настъпление на нашите войски".

Западните съюзници наблюдават процеса. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви:

"Имах виртуална среща с лидерите на Франция, Германия, Обединеното кралство. Имаме общо мнение да изчакаме и да видим това, което те предлагат. В същото време ще запазим строгите санкции и ще продължим да предоставяме на украинските военни възможности за самоотбрана".

„Сигналите, които чуваме от преговорите, можем да наречем положителни. Но тези сигнали не заглушават взривовете на руските снаряди. Разбира се, виждаме всички рискове. Разбира се, не виждаме причина да се доверяваме на думите на определени представители на държава, която продължава да се бори за нашето унищожение. Украинците не са наивни хора. Украинците вече са научили както през тези 34 дни на инвазията, така и през последните осем години на войната в Донбас, че можете да се доверите само на конкретен резултат", това заяви снощи президентът Зеленски.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове