Руското правителство подаде оставка

Руското правителство подаде оставка - картинка 1

Михаил Мишустин ще бъде премиер на Русия

Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев заяви след обръщението на президента Путин към Федералното събрание, че цялото правителство подава оставка, съобщи ТАСС. Путин определи за нов премиер досегашният шеф на федералната данъчна служба Михаил Мишустин. 

Държавният глава му благодари за работата и заяви, че ще го назначи за заместник председател на Съвета за сигурност - пост, който тепърва ще бъде създаден. 

Медведев обясни, че оставката е следствие на заявеното от президента намерение да се внесат промени в конституцията.

"Тези промени ще засегнат не само редица текстове на конституцията, но и ще се отразят на равновесието на властите - изпълнителна, законодателна и съдебна. Като правителство сме длъжни да дадем възможност на президента на страната да вземе всички необходими решения в тези условия и смятам, че сме длъжни в сегашния си състав да подадем оставка", заяви премиерът.

„Мисля, че е възможно, и ще го направя в близко време, като създам длъжност  заместник-председател на Съвета за сигурност. Както е известно, председател на Съвета за сигурност е президентът“, каза Путин на среща с Министерския съвет. „Дмитрий Анатолиевич (Медведев) винаги се е занимавал с тези въпроси и от гледна точка на повишената отбранителна способност и сигурност смятам за възможно и го помолих да се заеме занапред с такива въпроси.“

Путин напомни, че по едно време Медведев бе президент на Русия, а осем години е бил начело на правителството.

„Може би това е най-дългият срок на заемане на тази длъжност в най-новата история“, коментира той.

Говорейки за бъдещото назначение на Медведев, държавният глава подчерта, че „има ярко изразен президентски блок (от задължения), както има и правителствен блок, макар че президентът, разбира се, отговаря за всичко“. По думите на Путин президентският блок включва преди всичко въпросите на сигурността и отбранителната способност. Путин подчерта, че ако за назначаването на Медведев се наложат промени в действащите закони, в нормативните актове, това ще бъде сторено в най-близко време.

В най-близко време ще помоля депутатите също да дадат подкрепа, но е необходимо юристите да направят съответните оценки“, заключи Путин.

"Като гръм от ясно небе. Сутринта нищо не подсказваше, че ще подаваме оставка", коментира министър, пожелал анонимност пред руска медия. Според други източници никой - нито министрите, нито служителите във ведомствата, са знаели за предстоящата оставка. "Сутринта се готвехме за обичайната си работа през деня".

Съветът за сигурност на Руската федерация е конституционен орган, който подготвя решенията на държавния глава по въпросите на стратегията за развитие на страната, защитата на жизнено важните интереси на гражданите, обществото и държавата от вътрешни и външни заплахи, провеждането на единна държавна политика в гарантирането на националната сигурност. Председател на Съвета за сигурност по длъжност е президентът на РФ  Владимир Путин. В състава на тази структура влизат секретарят на СС (от 2008 г. е Николай Патрушев), постоянните членове на СБ и членовете, включвани в състава му от президента на РФ. Путин редовно прави оперативни съвещания с постоянните членове на СБ.

Михаил Владимирович Мишустин е роден на 3 март 1966 г. в Москва. Доктор на икономическите науки. През последните 10 години бе ръководител на Федералната данъчна служба на Руската федерация.
Мишустин завършва през 1989 г. Московския институт за металообработващи машини, след това през 1992 г. в същия институт завършва аспирантура.
След като завършва аспирантура, той започва работа като директор на тестова лаборатория, а по-късно оглавява борда на Международния компютърен клуб (ICC), публична нестопанска организация.
През 1998 г. Мишустин постъпва на държавната служба като асистент по информационни системи за счетоводство и контрол върху получаването на данъчните плащания. След това последователно е заместник-министър на Руската федерация за данъци и налози, ръководител на Федералната агенция за кадастър на недвижими имоти (Роснедвижимост) и ръководител на Федералната агенция за управление на специални икономически зони (RusSEZ).
През 2008 г. той напуска доброволно държавната служба и се заема с частен бизнес - в областта на инвестициите, но през февруари 2009 г. постъпва в кадровия резерв на президента на Русия, а през април 2010 г. е назначен за ръководител на Федералната данъчна служба. На 15 януари 2020 г. Владимир Путин го номинира за поста министър-председател на Руската федерация след оставката на правителството на Руската федерация.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове