Руснаците псуват, когато социолозите ги питат за властта

Руснаците псуват, когато социолозите ги питат за властта - картинка 1

Рейтингът на Путин падна до 25%

През май руското посолство в САЩ призова Bloomberg да се извини за статия, в която става дума за рекордно ниското ниво на доверие на руснаците във Владимир Путин.

В публикацията Bloomberg се позова на данни от казионния Всеросийски център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) и съобщи, че рейтингът на доверието на руския президент е паднал до 27% заради "засилването на кризата с коронавируса". Наложи се ВЦИОМ да се оправдава и да обяснява, че цифрите от изследването, ползвани от американската медия, са интерпретирани неправилно. 

Но данните и от други социологически сондажи безспорно свидетлстват за намаляване на нивото на доверие във властите като цяло, за спад в рейтинга на Путин и за нарастваща враждебност към неговите политики. 

Според независимия "Левада център" едва 44% от руснаците одобряват конституционните реформи, които осигуряват още повече власт за президента, а нивото на доверие в Путин към момента е 25%, докато през ноември 2017 г. достигаше 60%.

Качествените социологически проучвания на икономиста Михаил Дмитриев и психолога Анастасия Николска също разкриват повишена агресивност към властите, съобщава Радио Свобода.

 

Сега хората реагират емоционало, дори рязко. За първи път забелязахме тази агресия преди година - в началото 2019-а. Сега тя забележимо нараства. На въпроса за отношението към властта хората все по-често реагират с псувни, коментира Михаил Дмитриев пред изданието The Insider.

Всенародното гласуване по конституционните реформи ще е на 1 юли. През 2024 г. изтича четвъртият президентски мандат на Путин, но след приемането на поправките в Конституцията на Русия досегашните мандати се нулират. Следователно той може да се кандидатира за още два последователни шестгодишни мандата.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове