Русофили и русофоби: Захарова обиди България!

Иво Инджев и Александър Симов в безпрецедентно единодушие: Руско-турската комисия е прах в очите на хората!

19/Руското министерство на външните работи реагира изключително остро на създадената от българското Народно събрание временна парламентарна комисия, която да проверява фактите и обстоятелствата за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи. Говорителката на руската дипломация Мария Захарова отдели значителна част от изявлението си снощи на България. Оценката на руското външно министерство за комисията е, че тя е "нелепа" и говори за "неблагодарност" от страна на България спрямо Русия.

От No Comment потърсихме мнението на журналистите Иво Инджев и Алекасандър Симов по темата.

Как ще коментирате думите на Мария Захарова за това, че българите са неблагодарни, защото създали парламентарна комисия за проверка за намесата на Русия и Турция във вътрешните работи на България?

Иво Инджев: Като обикновена имперска наглост, която се проявява по простата причина, че ние им позволяваме да го правят и че има достатъчно много хора в България, които ръкопляскат на една чужда държава, която унижава България.

Александър Симов: Трябва ясно да кажа едно нещо преди да коментирам думите й – не приемам на България да й се държи такъв тон, това не е нормално, защото България е суверенна държава и дори и глупостите, които прави, а тази комисия е абсолютна глупост, трябва да й се позволи някакъв суверенитет . Аз не приемам думите на Захарова, но мога да разбера защо тя го прави – защото принципно има нещо много много интересно. Първо, тази комисия е абсолютна глупост, защото тя не разследва дали има вмешателство, тя разследва фактите дали има вмешателство, което е абсолютно безумие. И второ, защо трябва да се пакетират Турция и Русия. Наясно съм, че те ще кажат, че кремълската намеса е тук, но тази заплаха е абсолютно недоказуема, докато има реални факти, реални действия на турската страна, които показват намеса в работата на България. Тоест пакетирането на двете държави само по себе си е безумие и наистина е конфронтационен ход не само спрямо Турция, но и спрямо Русия. И още нещо – след като правим такива комисии за разследване на фактите за намеса на други държави във вътрешната ни политика, се пита в задачата само за тези две държави ли има факти за намеса, ами американците? Нямаме ли достатъчно фактология, че САЩ се меси непрекъснато в работите на България?

Ние с тази комисия всъщност проявяваме враждебно отношение към Русия като я забъркваме в наш дребен, селски скандал.

Има ли основание в думите й, че в България се заражда *неомаккартизъм?

Иво Инджев: Аз отдавна твърдя, че основната характеристика на русофилията в България е невежеството. Обаче не само българските русофили са невежи, а и самите руснаци са невежи по отношение на собствената си история. Конкретно в случая за българо-руската история, защото аз много внимателно четох изявленията й, тя спекулира с лъжливи твърдения по отношение на историята. Да не говорим, че да се позоваваш на събития от 19-ти век, дори да беше напълно вярна тезата й, защото аз твърдя, че Русия никога не е идвала да освобождава българи, а Русия е искала проливите и поради това е дошла да воюва с нас като империя, искала е да освобождава славяните основно, за да ги направи свои поданици. Защото думата българин не присъства в политическия речник на Русия през 19 век изобщо. За наше съжаление тя се появява на Берлинския конгрес. В Русия продължават да поддържат тяхното си ниво на политическо невежество, изпращайки послания към невежите българи, създавайки в тях някакво робско чувство на благодарност.

Александър Симов: Призракът на този неомаккартизъм в България започва да очертава своите контури от две години насам. Тук изявлението на Захарова е доста проницателно – още в началото на 2014 година, когато започнаха да се усложняват геополитическите ветрове в света, в България именно хората, които наричаха себе си демократи, започнаха да твърдят, че трябва да се спират всякакви различни мнения, всякакви мнения, които са срещу властта, които не подкрепят геостратегическата ориентация на България – това ако не е маккартизъм, кое може да е. Още не се репресират тези, които говорят по този начин, но опитът да се ограничат свободите на хората да не могат да си изказват мнението, е явен признак поне за наближаващ маккартизъм в страната ни.

А каква може да е според вас целта на такава комисия, която да разследва две държави, чиито отношения в момента са обтегнати?

Иво Инджев: Моята трактовка е, че Турция по-скоро служи за претекст да ни бъде позволено най-после да включим и Русия в някакви действия, макар и профорома. Защото аз не виждам българските служби да действат в тази посока. Вижте, най-наглото в изявлението на Мария Захарова е предпоставянето на това, че държава като България няма право да се занимава с разследване на каквото и да било по отношение на Русия по някакви исторически причини. Това е върховна наглост, не си представям как това нещо може да мине в България без отговор. С голям интерес ще наблюдавам как ще реагират българските власти, на които Русия им казва „Вие нямате право ….

Александър Симов: Точно това показва изяществото на българското безумие. Ние се набъркваме в един тежък конфликт и се набъркваме по начин, който може да навреди максимално както на отношенията ни с Турция, така и на тези с Русия. Тоест България сама се поставя в ролята на балкански лузър, който ще бъде наритан и от двете страни и не мога да го разбера.

Според вас това не означава, че поставяме двете държави под общ знаменател, така ли?

Иво Инджев: Моята трактовка е, че цялата тази атака срещу Турция, каквито и основания да има, защото ислямиста Ердоган е изключително вреден за България, но преекспонирането на турската опасност в България по някакъв начин служи като прикритие най-после нещичко да се каже по адрес на руската намеса, която е според мен многократно по-голяма и видима.… Една от проруските партии, каквато е Атака открито в предизборната си програма директно намесва Русия, Сидеров отиде да си прави кампанията за евроизборите в държавата, която е против Европейския съюз – в Москва. Тоест искам да кажа, че руската пета колона тук не се крие, тя демонстрира своето присъствие. Същото се отнася и за АБВ, в много голяма степен за БСП…

Александър Симов: Точно това означава и пак ще повторя – в България има една цяла грантаджийска прослойка от платени със западни пари анализатори, които фраскат статия след статия, че Русия се намесва във вътрешните работи на страната, но няма нито едно доказателство за подобно нещо. Докато за Турция се появиха достатъчно на брой факти, които показват агресивни намерения спрямо нашата политика. И ние какво – за да скрием, за да омажем добре намесата на Турция, която кара много от нашите атлантически партньори да се чувстват неудобно, омесваме и Русия, защото после по същата логика можем да проверим дали Нигерия не се намесва във вътрешните ни работи, или Обединените арабски емирства, или Брега на слоновата кост!

А смятате ли, че тази комисия е опит да демонстрираме равна отдалеченост и от двете държави?

Иво Инджев: Тази комисия, че до нищо няма да доведе никой не се съмнява, само че виждаме веднага каква е реакцията на държавата, която смята себе си за господар в България. Комисия – прах в очите на различните лобита, защото България малко от малко трябва да покаже, когато се заговори на Запад за хибридната война на Русия, пропагандна, която е основна външнополитическа дейност на тази държава. В резултат на агресора Русия в Украйна най-накрая западните ни съюзници прогледнаха…и България е едно слабо звено, което е населено с хора, които се поддават на тази пропаганда и изказването на Захарова е обръщения към тях – в навечерието на трети март – един празник, който ни беше натрапен от петата колона в новата конституция. И сега ще имаме пак фанфари по този повод, при положение, че имаме Съединение, 24 май – един обединяващ празник…

Александър Симов: Това е пореден опит за вдигане на димна завеса над няколко реални проблема, пред които България е изправена, а те нямат нищо общо с дейността на тази комисия. Проблем номер едно – Турция започна да се меси в българската вътрешна политика и да създава партии, които са изцяло под нейна опека. Проблем номер две – конфликта между Турция и Русия заплашва пряко България, ако той се осъществи – тъй като ние ще го отнесем в цялата геополитическа буря. И проблем номер три – това, че нашият елит е свикнал да се отчита в посолството на САЩ, а никой не иска да говори за зависимостта на българския политически елит от Америка. Ние пак си търсим някакви политически демони, които не съществуват. В този смисъл думите на Захарова не бива да бъдат подценявани. Ние чрез едно действие сме готови да поставим на карта отношенията си с Русия, които и без това са на историческото дъно. Това е пореден опит за вдигане на димна завеса над няколко реални проблема, пред които България е изправена, а те нямат нищо общо с дейността на тази комисия.

Убеден съм, че това, което тази комисия ще постигне, е един дълъг, скучен сух доклад, който ще се окаже, че ние сме приятели с нашите братя турците и нашите приятели руснаците…Целта на тази комисия не е да стига до резултат, целта на тази комисия е да хвърля прах в очите. Целта на тази комисия е да подмокря по еротичен начин българските психодесни, които много обичат да се занимават с Русия, защото нямат никаква съвест и очи да се занимават със социалните проблеми на България.

* * *

*Маккартизъм - от името на американския сенатор Джоузеф Маккарти, е политическо течение в САЩ от втората половина на 20-ти век. Маккартизмът е насочен срещу комунистите и крайно-левите в САЩ.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове