С народна носия на абитурентски бал

С народна носия на абитурентски бал - картинка 1
С народна носия на абитурентски бал - картинка 2
С народна носия на абитурентски бал - картинка 3
Снимка: http://littlebg.com/
С народна носия на абитурентски бал - картинка 4
Снимка: bgdnes.bg

Начин да покажеш уникалността на българските традиции...

Балът след 12-ти клас е един от най-незабравимите моменти за всеки човек. Сега ще Ви отведем във Видин, където в последния си учебен ден абитуриенти от Английската гимназия във Видин са в народни носии.

Учениците повече от месец вземали уроци по танци, намерили спонсори за носиите. Едно от момчетата се вдъхновило за тази идея, след като гледало млади мъже да играят българско хоро.

"Гордея се с тях, това е креативно мислене, това са прекрасни деца", коментира директорът на гимназията, пред камерата на „Нова ТВ“

Да, не само директорът се гордее с тях, а и ние. Днес е последният учебен ден за абитурентите и да излязат с народни носии на този ден си е супер направо.

Радост е, когато младите се връщат към традициите, нали? Но нека накратко припомним какво символизира носията. Днес в България разграничаваме 7 отделни културни области – Добруджанска, Родопска, Пиринска, Северняшка, Странджанска, Тракийска и Шопска. Всяка от тях е носител на уникална самобитност и специфични характеристики.

При формирането на техните отличителни белези в миналото,  наред с обичаите, музикалните инструменти, песните, поговорките и езиковите особености, традиционните костюми в различните фолклорни области се налагат като значим етническо-определящ и социално-разграничаващ фактор. Народното облекло се приемало не само за символ на принадлежност към вяра и език, а и като своеобразен документ за самоличност на отделния индивид и свидетелство за културната история на даденото населено място.

Днес познанието за бита и фолклора на родния ни край, най-често придобито от разказите, спомените и вещите на нашите баби и дядовци,  заздравява емоционалната ни връзка със земята и с всичко, що е достойно да носи пред себе си думата „българско“. Следващите редове ще посветим на онова явление, което днес наричаме „мода“, но родното историческото време ще запомни под името „народна носия“.

Така, че едно голямо браво за абитурентите, осмелили се да покажат хубостта на българската народна носия.

А ето и два прекрасни примера от миналата година, две момичета, които шашнаха всички с прекрасни нестандартни рокли в национален стил!

bgdnes.bg
Николая Димитрова, випуск '2015.
Снимка: bgdnes.bg
http://littlebg.com/
Силвия Читакова от Казанлък, випуск '2015.
Снимка: http://littlebg.com/
/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове