С трикове пробутват Стефан Милев за шеф на Софийски градски съд

С трикове пробутват Стефан Милев за шеф на Софийски градски съд - картинка 1

Заобикаляне на процедури за избор на временен председател на Софийския градски съд

С процедурни трикове Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет ще се опита да избере Стефан Милев за временен председател на Софийския градски съд. До тази ситуация се стигна, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да подкрепи гласуването от 5 октомври в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

 Към момента ще се направи втори опит да се избере временен председател на Софийския градски съд. На предишното заседание бяха обсъждани две предложения - посочената от общото събрание на съда Десислава Попколева и предложението на председателя на Софийския апелативн съд Даниела Дончева - за доскорошния временен ръководител на районния съд - Стефан Милев. Попколева получи седем гласа "за", Милев - четири.

След гласуването ВСС обяви, че нито един от двамата кандидати не е получил квалифицирано мнозинство, за да бъде избран за временен ръководител на Софийски градски съд.

 Това решение веднага предизвика критични коментари в юридическата общност.

По закон с квалифицирано мнозинство се избира само постоянен председател на съда, а не изпълняващ функциите председател на съда. Във всички останали случаи се предлага практиката на обикновено мнозинство. Това е духът на закона и това се прави, за да не се нарушава ритъма на работата на съда. Законодателят ясно е предвидил и е записал изискването за квалифицирано мнозинство за избор на постоянен титуляр. При всички останали случаи се прилага обикновено мнозинство. 

При получените седем гласа за Десислава Попколева срещу едва четири гласа за Милев трябваше да бъде избрана Попколева. Но по всичко личи, че заради Милев, Десислава Попколева няма да бъде избрана.

Стефан Милев има едва една година и няколко месеца съдийски стаж (преди това е бил прокурор), не е бил в последните месеци в градския съд, а престоят му като временен ръководител на районния съд не беше анализиран и какви са постиженията му там не са много известни.

Ключовата съдебна инстанция стои без оперативно ръководство от 2 октомври, когато влезе в сила оставката на доскорошния ръководител Калоян Топалов. Миналият състав на съдебния съвет гласува напускането на Топалов от поста и съдебната система изобщо на 26 септември. Тогава обаче не предприе нищо за процедурата по избор на временен шеф. Бързи действия нямаше и от новия състав на ВСС, който в две заседания не обсъди въпроса.

 От своя страна председателят на Върховния касационен съд (ВКС)  Лозан Панов в опит да избегне блокажа в гласуването е предложил Красимир Машев.

 Проблемът е, че Панов е вносител и на кандидатурата на Десислава Попколева. По тази причина Съдийската колегия във ВСС ще отхвърли номинацията на Красимир Машев с мотива, че всеки член може да прави само една кандидатура.

Зам.-председателят на СГС Мина Мумджиева- която е най-старша, съобщи на съвета миналата седмица, че не иска да изпълнява тази функция, защото ще влезе в конфликт на интереси със съпруга си, който е съдебен инспектор.

Тя призова кадровците към спешни действия, защото съдът стои без ръководител, а в закона няма предвидена хипотеза какво следва, когато ръководният пост е овакантен и най-старшият от заместниците откаже да е временен ръководител., че не иска да изпълнява тази функция, защото ще влезе в конфликт на интереси със съпруга си, който е съдебен инспектор.

 

/41

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове