С уважение за мястото, където "и царят ходи сам"

С уважение за мястото, където "и царят ходи сам" - картинка 1

Според ООН около 40% от населението на Земята няма достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия

Днес се отбелязва Световния ден на тоалетната. Датата е избрана през 2001 година, след констатация на Световната здравна организация и на Световната тоалетна асоциация, че

около 40% от населението на Земята няма достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия.

Целта на нетипичния празник е повишаване нивото на хигиенна култура. През 2013 година Организацията на Обединените нации обяви, че 19 ноември ще бъде Световен ден на тоалетната, а предложението бе на постоянния представител на Сингапур Марк Нео в световната организация.

Първите тоалетни се появяват 2500 години преди новата ера в Индия и Пакистан. Подобни са намерени в Китай, Египет и Древен Рим.

Те позволяват измиване с вода и са свързани с обща дренажна система. В Рим тоалетните са обикновено част от обществените бани.

Според проучванията всеки човек прекарва около 3 години от живота си в тоалетната. Между 6 и 8 посещения на ден прави здравият човек.

Най-известната поговорка, свързана с тоалетната е, че "и царят ходи там сам". Основател на Световната организация за тоалетните е Джек Сим.

Създател на тоалетната чиния е кръщелникът на английската кралица Елизабет Първа.

През 1589 Джон Харингтън е изобретил тоалетната с канали. Няколко века по-късно в тоалетните вече има и електроника, фотоклетки, те могат да бъдат химически. През 1681 година за първи път се използва френската дума тоалетна.

Първоначалното значение на думата е процедура за правене на прическа и обличане, оттам се появяват и думите тоалетен стол и тоалетна вода. На френските мебелисти от времето на Луи ХV принадлежи изобретяването на бидето. През 16 век обаче има бум на сифилиса и тогава хората започват да свързват заразата с използването на общите бидета и обзети от страх от зараза се отказват изцяло от хигиената на водата и сапуна.

С какво още остава днешния т ден в историята:
461 г. - Либий Север е провъзгласен за римски император в Равена.

1493 г. - По време на втората си експедиция Христофор Колумб открива остров, който кръщава Сан Хуан Батиста (по-късно преименуван на Пуерто Рико).

1703 г. - Поставено е началото на мистерията за Желязната маска със смъртта на един затворник в Бастилията, чието име и престой в тъмницата са пазени в строга тайна.

1824 г. - В най-голямото наводнение в историята на Санкт Петербург загиват около 10 000 души.
1831 г. - Велика Колумбия окончателно се разпада на Нова Гранада, Венецуела и Еквадор.
1863 г. - Президентът на САЩ Ейбръхам Линкълн изнася известното си Гетисбъргско обръщение.

1885 г. - Сръбско-българска война: Състои се Боят при Гургулят.

1893 г. - 4 Велико народно събрание учредява Министерство на обществените сгради, пътищата и съобщенията.
1919 г. - Зайон получава статут на национален парк.

1922 г. - В Царство България се провежда референдум за започване на съдебен процес срещу министрите от кабинетите на Иван Гешов (1911-1913), Стоян Данев (1913) и Александър Малинов (1918).
1924 г. - Египет става конституционна монархия.
1942 г. - Втора световна война: Битка при Сталинград: Силите на Съветския съюз, командвани от генерал Георгий Жуков, преминават в контранастъпление, като обръщат хода на битката в полза на Съветския съюз.

1946 г. - ООН: Афганистан, Исландия и Швеция се присъединяват към Организацията на обединените нации.
1946 г. - ООН: Генералната асамблея на ООН приема резолюция против преследванията на расова и религиозна основа.
1969 г. - Аполо 12 каца на Луната, а Чарлс Конрад и Алън Бийн стават третия и четвъртия човек стъпили на лунната повърхност.
1977 г. - Египетският президент Ануар Садат става първият арабски държавен глава, направил официално посещение в Израел.

1979 г. - От Ленинград за Москва поема първия си курс високоскоростният влак Р-200.
1985 г. - Студената война: В Женева е осъществена, за първи път, среща между президента на САЩ Роналд Рейгън и генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов.

1990 г. - 22 държави от НАТО и Варшавския договор подписват в Париж Договор за ограничаване на конвенционалните оръжия в Европа.
1995 г. - На президентските избори в Полша Александър Квашневски побеждава действащия тогава президент Лех Валенса.
1999 г. - Китай успешно изстрелва своя първи експериментален космически кораб, Шънджоу 1.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове