Само още пет минути или има ли смисъл да отлагаме сутрешното ставане /ВИДЕО/

Само още пет минути или има ли смисъл да отлагаме сутрешното ставане /ВИДЕО/ - картинка 1

Земната гравитация ви притяга към топличкото и уютно легло. Защо да не отложите алармата с още 5 минути?

Алармата звъни. Едвам отваряте лявото си око. С дясната ръка се пресягате към нощното шкафче и напипвате апарата, който издава тези адски звуци. Земната гравитация ви притяга към топличкото и уютно легло. Защо да не отложите алармата с още 5 минути? Да, но има ли реално смисъл от това?

ASAP Science обяснява в приложеното по-долу видео, че именно алармите са основният ни враг в спалнята, тъй като те смущават естествения ритъм на тялото в опитите си да ви събудят.

Оказва се, че допълнителните минути дрямка, която повечето от нас се изкушават да си откраднат всяка сутрин, всъщност въобще не ни помагат. Дори ни карат да се чувстваме още по-уморени и по-ненаспали се. Когато отново заспите, тялото ви може и да рестартира цикъла на съня. Вместо тялото ви да се подготвя за ставане, всъщност то тръгва буквално в обратната посока.

По-добрият вариант в случая е да настроите алармата си за по-късен час, а не да натискате Snooze бутона, който ви дава „още 5 минутки“.

А как да се отърсим от цялостното чувство за умора? Тялото ви обича предсказуемостта – накарайте го да свикне с конкретен ритъм на лягане и ставане. Лягайте си и ставайте по едно и също време (включително през уикендите) и тялото ви ще се адаптира към този цикъл по-лесно, а необходимостта от аларма ще намалее.

Източник: obekti.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове