Сандвичът, който почти уби екипажа на "Джемини 3"

Сандвичът, който почти уби екипажа на "Джемини 3" - картинка 1

Съвсем истинска история от епохата на космическата надпревара за Луната

Програмата "Джемини" е важен епизод от надпреварата кой от двата космически гиганта - СССР или САЩ, ще стигне първи до Луната. Заради бясната конкуренция се случили много неща – първата американска космическа разходка, първото скачване на два космически апарата, първият сандвич с телешко в орбита.

По време на полета на "Джемини 3", астронавтът Джон Йънг пренесъл на борда на ракетата сандвич от царевичен хляб с телешко, скрит в специалния костюм. Когато се установили в орбита, Йънг решил да пробва сандвича и дори го разчупил, за да го сподели с колегата си Върджил Грисъм. Понечил да отхапе малко от сандвича, но бързо го прибрал в костюма си, защото трохите се разлетели навсякъде в капсулата.

По онова време разрешената храна за астронавти имала специално желатиново покритие, за да се предотвратят точно такива ситуации, защото трохите могат да отидат по електрическите панели и да доведат до всякакви проблеми. Включително фатални ситуации при навигирането и кацането на апарата. 

Още преди да кацнат обратно на Земята, Йънг събрал всички парчета от сандвича и по-късно сглобили обратно разчупените филийки. Оригиналният сандвич бил запазен за поколенията в смола и в момента се намира в мемориалния музей на Върджил Грисъм - като паметник на лекомислието, което една не коствало живота и на двамата.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове