САЩ блокираха сделка между Израел и Хърватия за продажба на изтребители Ф-16

САЩ блокираха сделка между Израел и Хърватия за продажба на изтребители Ф-16 - картинка 1

САЩ блокираха сделка между Израел и Хърватия за продажба на изтребители Ф-16, информират АФП и "Таймс оф Израел".Администрацията на Доналд Тръмп обяви, че е ядосана на Израел, тъй като еврейската държава не е поискала одобрение от Вашингтон за продажбата на произведените в САЩ изтребители и модерн…

САЩ блокираха сделка между Израел и Хърватия за продажба на изтребители Ф-16, информират АФП и "Таймс оф Израел".

Администрацията на Доналд Тръмп обяви, че е ядосана на Израел, тъй като еврейската държава не е поискала одобрение от Вашингтон за продажбата на произведените в САЩ изтребители и модерни електронни системи на самолетите.

По-рано тази година стана ясно, че Израел продава остарели изтребители Ф-16 на Хърватия. Става въпрос за дузина Ф-16 за 500 милиона долара.

Гърция, Южна Корея, Швеция и САЩ участваха в търга в Хърватия за подмяна на остарелите руски МиГ-21.

Позовавайки се на израелски източници, Канал 10 съобщава, че администрацията на Тръмп недоволства от Израел заради добавени електронни системи на самолетите израелско производство като част от усилията да убеди Хърватия да купи изтребителите.

САЩ вярват, че Израел несправедливо е спечелил от действията, защото самолетите са американски и се предполага, че не трябва да се продават на трета страна без одобрението на Вашингтон.

От друга страна Хърватия е бясна от забавянето на продажбата и наскоро е заявила пред израелските власти, че работи по разрешаването на казуса със САЩ. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е повдигнал казуса по време на срещата си с държавния секретар Майк Помпео в Брюксел в понеделник.

"Аз подкрепям, но военният министър Матис е против споразумението, той е, който я блокира", казал Помпео.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове