САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари срещу Сирия

САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари срещу Сирия - картинка 1

Москва обяви, че това няма да остане без последствия и че ударите са "обида" за президента Путин

САЩ, Великобритания и Франция атакуваха правителствени цели в Сирия в операция, започнала рано сутринта и насочена срещу обекти с химически оръжия.

Ударите са в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в Сирия миналата седмица.

"Обединената операция на въоръжените сили на Франция и Великобритания е в ход", обяви американският президент Доналд Тръмп в обръщение към нацията.

Британският министър-председател Тереза Мей също обяви предстоящата операция.

Изявлението ѝ бе направено минути след обръщението на Тръмп, в ранните сутрешни часове, след последен телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон. В него Мей заяви, че британските въоръжени сили ще проведат „координирани и целенасочени удари“.

„Това е първият път, в който аз, като министър-председател, трябва да взема решение нашите военни сили да участват в битка – не взех лесно това решение“, каза тя.

„Направих го, защото прецених, че това действие е от национален интерес за Великобритания. Не можем да позволим употребата на химически оръжия да стане нещо нормално – в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да било в нашия свят.

Бихме предпочели алтернативен път. Но в този случай няма такъв.“

Макрон заяви, че Франция участва, защото Париж и съюзниците му не могат да толерират употребата на химически оръжия.

Операцията

Ударите започнаха към 4 ч. сутринта българско време. Призори експлозии се чуваха близо до сирийската столица Дамаск, съобщиха Ройтерс и Би Би Си.

По-късно, на брифинг в Пентагона, началникът на генералния щаб на американската армия ген. Джоузеф Дънфорд обяви, че са били поразени три цели: научно-изследователски център край Дамаск, база за съхранение на химически оръжия, намираща се западно от Хомс, и още една база за химически оръжия и команден център, също край Хомс.

Ударът е еднократен, засега не се планират нови, заяви Джеймс Матис, министър на отбраната на САЩ.

Операцията е продължила малко повече от час и вече е приключила. Изстреляни са 120 ракети, вероятно ракети „Томахоук“. Противовъздушната охрана на Сирия е свалила най-малко 10 от тях, съобщи сирийската държавна телевизия.

Трима цивилни са били ранени във военна база в Хомс, съобщава още сирийската телевизия.

Съобщава се още, че сградата на научния център е била разрушена, сринати са лаборатории и има други материални щети, но не е бил отнет човешки живот.

Реакция

Москва обяви, че това няма да остане без последствия и че ударите са "обида" за президента Путин.

 

„Изпълнява се предварително разработеният сценарий. Отново сме заплашени. Предупредихме, че такива действия няма да бъдат оставени без последствия. Цялата отговорност за тях е на Вашингтон, Лондон и Париж“, се казва в изявление на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Говорителят на руския външен министър Лавров, Мария Захарова също осъди операцията.

 

Генералният секретар на НАТО обяви, че подкрепя действията, насочени към цели, свързани с производството и съхранението на химически оръжия. Изявлението му, разпространено от пресслужбата, е от негово лично име, а не официалната позиция на НАТО.

Това – допълва Йенс Столтенберг - е начинът да бъдат ограничени по-нататъшни опити да бъдат използвани химически оръжия срещу сирийските граждани.

Досега няма официална реакция на европейските институции. България също не е изразила официално позицията си.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове