САЩ: Гледаме на "Балкански поток" като продължение на "Турски поток"

САЩ: Гледаме на "Балкански поток" като продължение на "Турски поток" - картинка 1

Отговорът на Вашингтон дойде от помощник-държавния секретар по енергийните въпроси

"Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток". Името не променя факта, че Русия използва енергията като източник на влияние. Може би има разлики при превода, но за нас каквото и да е името, газопроводът е един и същ"

Горните думи са на помощник-държавния секретар по енергийните ресурси на САЩ Франсис Фанън и идват в отговор на въпрос от "24 часа". Фанън е в България за среща на високо ниво с министърката на енергетиката в София Теменужка Николова. 

Думите му, достатъчно категорични, дават известна представа на въпроса - ще наложат ли САЩ санкции на трасето на газопровода в България. Припомняме, че преди няколко месеца Вашингтон прие обновени насоки към закона, който позволява налагането на санкции към трети страни, а възможността за налагането им бе записана и в проектобюджета за отбрана за следващата финансова година. Самият закон CAATSA (Countering America's Adversaries Trough Sanctions Act) пък е приет преди няколко години, припомня самият Фанън. 

"Той е специфично насочен към "Турски поток", както и към "Северен поток 2". От две години, откакто бе приет законът, ние сме използвали всички видове различни дипломатически методи, за да окуражим промяна на поведението, но Кремъл продължава да ескалира проблема. През юли държавният секретар реши, че е необходимо да обновим нашите насоки", допълва първият енергиен дипломат на САЩ. 

Фанън обаче заяви, че намеренията на Вашингтон не са да санкционират безразборни проекти и че законът не задължава налагането на сакции, а дава такава възможност. 

"Например ние сме наблюдавали дадени дейности, стремим се да отговорим чрез различни методи, обръщаме се към множество заинтересовани лица за събиране на информация. Активно правим това за Северен поток. Наблюдаваме конкретни модели на поведение за контрол на Русия и в този регион покрай проекта Турски поток, или Балкански. Но целта ни не е да налагаме санкции, а да променим поведение. Така че сме в процес на водене на разговори и ще продължим да го правим"

Фанън дори коментира, че ако има замесени американски компании в проекта, като например "Сити Банк", която финансира част от трасето, то би трябвало да те да напуснат проекта възможно най-бързо. 

Проектът "Балкански поток" многократно е представян от премиера Борисов като обикновено разширяване на газопреносната мрежа на България и според него той няма общо с "Турски поток". 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове