САЩ имали план за кибер атака срещу Иран в случай, че ядрените преговори се провалят

САЩ имали план за кибер атака срещу Иран в  случай, че ядрените преговори се провалят - картинка 1
Снимка: arstechnica.com

Целта била да бъдат извадени от строя комуникационните системи на страната, както и да бъде предотвратен евентуален ядрен удар срещу Израел

8/ Още по време на преговорите за ограничаване на ядрената програма на Иран в замяна на вдигане на санкциите срещу ислямската република, САЩ са разработили подробен план за унищожителна кибер атака с случай, че не се стигне до споразумение и последва евентуален конфликт. Това съобщава New York Times, като се позовава на правителствени източници.

Планът, наречен Nitro Zeus, предвиждал кибер атака срещу иранските комуникационни системи, включително компютри на противовъздушната отбрана и енергийни системи.

След като обаче ядреното споразумение стана факт през лятото на миналата година. Вашингтон се отказал от възможността да реализира плана "в обозримо бъдеще", пише изданието. Според публикацията, цялата сага около преговорите и свързаните с тях скандали за подслушване на дипломати, както и създаването на планът Nitro Zeus, e разказана в документален филм, наречеn "Zero Dys" (Нулеви дни). Във филма се разказва за рисковете, които носи противопоставянето в интернет и за щетите нанасяни от кибер престъпници. В няколко от интервюта във филма, участници в различни форуми за интернет безопасност разказват за срещи с лица от Пентагона, участвали в разработката на плана за кибер атака срещу Иран.

Според авторите на филма,

този план трябвало да убеди президента Обама, че както и да се развият преговорите, нито САЩ, нито техните съюзници в Близкия Изток ще бъдат заплашени от атаки от страна на Иран.

Ислямската държава получи правото да развива своя ядрена програма, съсредоточена в комплекса Фордо, под контрола на международните организации и с условието, че всички разработки ще имат само мирно предназначение.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове