САЩ изхвърлиха Турция от програмата за F-35

САЩ изхвърлиха Турция от програмата за F-35 - картинка 1

Решението на Турция да придобие руските ПВО ракетни системи С-400 прави невъзможно да продължи да участва в създаването на американски изтребители-бомбардировачи

Решението на Турция да придобие руските ПВО ракетни системи С-400 прави невъзможно да продължи да участва в създаването на американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35. Това заяви в сряда писменото изявление прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам.

"За съжаление, решението на Турция да купи руски C-400 прави невъзможно да продължи да участва в програмата F-35. F-35 не може да съществува заедно с руската платформа, която ще бъде използвана за изучаване на възможностите на най-модерния изтребител ", се казва в документа.

В същото време Съединените щати ще продължат да си сътрудничат с Турция във военната сфера, като вземат предвид ограниченията, свързани с покупката на C-400 от Анкара.

"Нашите военни отношения са силни и ние ще продължим да си сътрудничим широко с Турция, предвид ограниченията, свързани с присъствието на системата С-400 в Турция," се казва в документа.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове