САЩ ликвидираха лидера на "Ал Кайда"

САЩ ликвидираха лидера на "Ал Кайда" - картинка 1

Айман ал Зауахири е убит от безпилотен самолет в Кабул

Един от най-издирваните терористи в света - лидерът на "Ал Кайда" Алман Ал Зауахири, е бил убит бил убит при американска антитерористична операция. Новината съобщи президентът Джо Байдън на брифинг в Белия дом.

Според данните представени от него, 71-годишният египтянин е бил ликвидиран при атака на ЦРУ с безпилотен самолет, осъществена в афганистанската столица Кабул в неделя сутринта.

"Беше въздадена справедливост и този терористичен лидер вече го няма. Хората по целия свят вече няма нужда да се страхуват от този зъл и решителен убиец. Съединените щати продължават да демонстрира своята решителност и способност да защитават американския народ от тези, които искат да ни навредят. Независимо от това колко време ще отнеме и къде се криете, ако сте заплаха за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят", обяви Байдън.  

Засега от "Ал Кайда" мълчат по въпроса, но че атака е имало потвърди говорителят на талибаните, които в момента управляват Афганистан. Забихула Муджахид каза, че това било "нарушение на международния ред и принципи".

Новината за откриването на Зауахири в страната е неприятна за талибаните, които се опитват да изградят нов имидж, обяснявайки на света, че няма да се превърнат в "резерват за тероритисти". 

Именно в Афганистан - при предишното управление на талибаните - се криеше и предшественикът на Зауахири Осама Бен Ладен. Двамата бяха мозъците зад атаките на 11 септември срещу Търговския център в Ню Йорк. 

Зауахири беше един от най-издирваните от американските власти терористи и за него имаше обявена награда от 25 милиона долара.

Източник: Клуб Z

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове