САЩ местят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим

САЩ местят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим - картинка 1

Лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас говори с Путин и Макрон заради решението

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори по телефона с краля на Йордания Абдула и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, за да ги информира, че е решил да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предадоха световните агенции.
Според официалното съобщение от Аман, кралят предупредил Тръмп, че такова решение ще има "опасни последици за стабилността и сигурността в региона" и ще попречи на усилията на САЩ да подновят израелско-палестинските мирни преговори.


Египетският президент казал на Тръмп, че няма нужда "да се усложняват нещата" в Близкия изток и предупредил да не се предприемат стъпки, които биха подкопали шансовете за мир в региона, заяви говорител на президентството в Кайро. Египетският президент потвърдил позицията на Кайро за запазване на юридическия статут на Ерусалим в рамките на международните решения и съответните резолюции на ООН.
По-рано днес Тръмп уведоми и палестинския президент Махмуд Абас по телефона за решението си.
Заради решението САЩ забраниха на американските правителствени служители каквото и да било придвижване по лични причини в Стария град на Ерусалим заради очакваните протести на палестинци срещу намерението на президента Доналд Тръмп да премести посолството от Тел Авив в Ерусалим.


Забраната важи и за Западния бряг - палестинска територия, съседна на Ерусалим. Разрешени са единствено служебни придвижвания от съществено значение, придружени с допълнителни мерки за сигурност, уточнява Държавният департамент.
По-рано през деня палестинският президент Махмуд Абас е разговарял  с руския си колега Владимир Путин по телефона. Освен с Путин, Абас е разговарял по телефона и с президента на Франция, с папата и с йорданския крал и ги е призовал да се намесят и да окажат натиск върху САЩ да не местят посолството си в Израел, каза говорител на палестинския президент пред Ройтерс.
Той добави, че Тръмп не е информирал Абас кога смята да премести посолството от Тел Авив в Ерусалим.
Кралят на Мароко Мохамед Шести, който е председател на Комитета за Ерусалим към Организацията за ислямско сътрудничество, също е разговарял днес с палестинския президент за намерението на Белия дом. Той е изразил "твърда и неизменна солидарност с братския народ на Палестина в защита на неговата кауза и на законните му права, в частност онези, които се отнасят до статута на Ерусалим", съобщи агенция Магриб Араб прес, цитирана от ТАСС.
Мароканският монарх решително осъдил "всякакви действия, които могат да подкопаят многоконфесионалния характер на Свещения град, да изопачат неговия правов и политически статут", отбелязва БТА.


/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове