САЩ наложиха санкции на руската „Роснефт“ заради подпомагане на режима на Мадуро

САЩ наложиха санкции на руската „Роснефт“ заради подпомагане на режима на Мадуро - картинка 1

САЩ наложиха финансови наказания на руската компания „Роснефт трейдинг“ заради извършени операции в енергийния сектор във Венецуела в нарушение на наложените от Вашингтон на Каракас санкции.„Като основен брокер в сделките, свързани с продажба и транспорт на нефт от Венецуела, „Роснефт трейдинг“ …

САЩ наложиха финансови наказания на руската компания „Роснефт трейдинг“ заради извършени операции в енергийния сектор във Венецуела в нарушение на наложените от Вашингтон на Каракас санкции.

„Като основен брокер в сделките, свързани с продажба и транспорт на нефт от Венецуела, „Роснефт трейдинг“ подкрепя диктатора Мадуро, подпомагайки неговата репресия над народа на Венецуела“, заявява държавният секретар Майк Помпео в официално съобщение.

По думи на американския дипломат Николас Мадуро е виновен за „унищожаването на институциите на Венецуела, нейната икономика и инфраструктура“, докато в същото време е натрупал богатство за себе си и приближените си. По думи на Помпео това се е случило и благодарение на подкрепата от Русия, Куба, Иран и Китай.

Освен самата „Роснефт трейдинг“ санкции са наложени и на нейния президент Дидие Касимиро, защото е действал от нейно име.

Копанията „Роснефт трейдинг“ е поделение на руската държавна енергийна компания „Роснефт“, основано през 2011 г. и базирано в Швейцария. Самата „Роснефт“ работи с венецуелския петролен гигант „Петролеос де Венесуела“ в Южна Америка.

Наложените санкции няма да позволяват на компанията и нейния президент да извършват операции на световните финансови пазари.

В отговор на действията на Вашингтон от „Роснефт“ излязоха с позиция, в която твърдят, че проектите, които реализира във Венецуела „стриктно спазват нормите на международните и националните закони“, както и, че компанията „не преследва политически цели“.

Венецуела се намира в тежка политическа криза, която продължава вече година.

Всичко започна с обвиненията на опозицията срещу Николас Мадуро във фалшифициране на резултатите от президентските избори през 2019 г., както и че управлението му е довело страната до финансов колапс.

За изпълняващ длъжността президент се обяви председателят на парламента Хуан Гуайдо, който получи подкрепата на САЩ и още 50 други страни.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове