САЩ нанесоха въздушни удари срещу ирански военен обект в Сирия

САЩ нанесоха въздушни удари срещу ирански военен обект в Сирия - картинка 1

Бомбите на САЩ са в отговор на атаки срещу американски обекти в Ирак

САЩ извършиха въздушен удар срещу съоръжение в Сирия, което принадлежи на иранските военни, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.  Въздушният удар е отговор на поредица от нападения, извършени срещу американски цели в Ирак, а американският президент Джо Байдън лично е одобрил въздушния удар.

На 22 февруари така наречената „Зелена зона” на Багдад беше подложена на ракетен обстрел. Според телевизионния канал Al Arabiya в този район на града, където са разположени правителствени агенции и чуждестранни дипломатически мисии, включително американското посолство, са изстреляни поне три ракети. Две ракети паднаха вътре в зоната, а трета отвън. При атаката нямаше жертви.

По-рано през февруари районът на летище Ербил в Иракски Кюрдистан, където се намира военна база, използвана от американските военни, също бе подложен на ракетен обстрел. В атаката загина цивилно лице и бяха ранени американски войник и няколко американски специалисти.

При сегашните американски удари са били убити най-малко 17 проирански бойци, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека /SOHR/, цитирана от Франс прес. 

"Ударите унищожиха три камиона, превозващи боеприпаси ... Имаше много жертви. Предварителните индикации са, че са убити най-малко 17 бойци, всички членове на Народните мобилизационни сили", каза директорът на SOHR Рами Абдул Рахман, позовавайки се на данни на коалицията от проирански паравоенни формирования.

Последният въздушен удар на САЩ срещу Сирия е нелегитимен, тъй като това всъщност е бомбардировка на територията на суверенна нация, заяви в петък Владимир Джабаров, зам.-ръководител на комисията по международни дела на руската Дума, цитиран от БГНЕС.

"Това е абсолютно незаконно, тъй като става въпрос за бомбардировка на територия на суверенна държава", каза Джабаров. 

Той изрази убеждението, че Сирия може да поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на инцидента. 

"Сирия има пълното право да го направи", добави Джабаров, като отбеляза, че инцидентът може да "доведе до ескалация на насилието в целия регион".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове