САЩ планират санкции срещу газопроводите "Турски поток" и "Северен поток II"

САЩ планират санкции срещу газопроводите "Турски поток" и "Северен поток II" - картинка 1

В бюджета за отбрана за 2020 г. са предвидени мерки в защита на европейската енергийна сигурност се въвеждат санкции, свързани с руските енергийни проекти

Конгресът на САЩ заложи в бюджета за отбрана за 2020 г. въвеждане на санкции срещу газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“, съобщи БНР.

Проектобюджетът от 738 млрд. долара е съгласуван между Комисиите по отбрана на долната и горната камара на Конгреса и предстои да бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

В него е записано, че в защита на европейската енергийна сигурност се въвеждат санкции, свързани с руските енергийни проекти.

Конкретният вид санкции не е уточнен в бюджета, но според Радио Свобода по отношение на "Северен поток II" те могат да засегнат компании, които предоставят кораби за полагането на тръбите, а на "Турски поток" - срещу тези на сухопътните отсечки, тъй като подводните работи вече са приключили.

Бюджетът задължава още Пентагона да прави отчет за мерките за възпиране на Китай и Русия, забранява продажбата на Турция на американски изтребители Ф-35 заради покупката от Анкара на руските зенитни комплекси С-400. Предвижда се и отделяне на военна помощ за Украйна на стойност 300 милиона долара.

Проектът „Северен поток-2“ свързва под Балтийско море Русия и Германия и ще увеличи вноса на руски газ в Европа. Европейската комисия не го смята за приоритетен и настоява, че той трябва да бъде завършен, само ако има икономическа полза от него, тъй като ще увеличи енергийната зависимост на Европа от Русия.

Другият руски проект – „Турски поток“, предвижда доставки на руски газ през Черно море до Турция по два тръбопровода с капацитет почти 16 милиарда кубически метра всеки. Газът от първата тръба е предназначен за турските потребители, а от втората - за Южна и Югоизточна Европа. В края на ноември турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че първата тръба ще бъде пусната в действие на 8 януари. Втората тръба за Европа минава през България, Сърбия и Унгария, а инфраструктурата за проекта у нас трябва да бъде готова в първата половина на следващата година. Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че София съзнателно и под външен натиск бави изграждането на тръбата.

Целта на двата нови газопровода е да заобиколят Украйна, която сега е основният транзитьор на газ от Русия за Европа. Договорът за пренос на руски газ през Украйна изтича на 31 декември и до момента няма решение за неговото удължаване.

 

Източник: Свободна Европа

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове