САЩ праща войски в Източна Европа

САЩ праща войски в Източна Европа - картинка 1

Това стана ясно от срещата между българския президент и неговия полски колега

САЩ изпращат значителна военна сила в Източна и Централна Европа. Това стана ясно от съвместната пресконференция на президента Росен Плевнелиев и полския му колега Анджей Дуда, който е на посещение в София, цитиран от "News bg".

И двамата поискаха повече присъствие на НАТО на Източния фланг на Европа.

В рамките на обсъждане темата за Русия и анексирането на Крим двете страни са подкрепяли суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Президентът заяви, че трябвало да има диалог с Русия. Но според него трябва да бъдем готови и да се защитим.  А, това ще стане, ако засилим военното сътрудничество с НАТО.

Според него Русия демонстрирала непредсказуемост с прелитанията си над чужди въздушни пространства.

Това ни притеснявало, но и мотивирало според него. Рано или късно Русия трябвало да се върне към предсказуемостта и да се откаже от агресивността.

„Имаме общи цели.“, изтъкна и полският президент Анджей Дуда. Нямаме никакви съмнения, че НАТО трябва да покаже своята кохезия.“, солидарност и отговорност, смята той.

По мнението му Централна и Източна Европа имали нужда да се почувстват по-сигурно.

„С Русия трябва да се разговаря“, смята полският президент. Федерацията не трябвало да се изолира, но тя трябвало да спазва демократичните норми. „НАТО трябва да бъде жив организъм.“, смята Анджей Дуда и отново поиска повече присъствие на Алианса в региона.

Според него Русия тествала НАТО дали е силен. Самият полски президент изрази радостта си от новината, че-САЩ насочват значителни военни сили към Европа - включително в Средна и Източна Европа. По този начин ще осигурят присъствието на НАТО в тази част от света, уведоми Анджей Дуда.

Стана ясно още, че очакваме тази година двойно повече полски туристи. Досега те са били около 260 000, но сега техният ръст скачал двойно. От думите на българския президент стана ясно, че с Полша сме на едно мнение за енергетиката - трябвало повече сътрудничество и по-малко геополитика.

Динамика имало и в икономическото сътрудничество между двете държави. Плевнелиев е доволен, че по достоен начин Полша ремонтира двигателите на нашите МИГ-ове.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове